Kultur

Kulturklimat som klassfråga

En inbunden bok orsakar i genomsnitt utsläpp på 4 kilo koldioxid, en kväll på teatern 5 kilo, ett biobesök 1,2 kilo. Generellt är värdena för kulturaktiviteter lägre än för de flesta andra varor och tjänster, rapporterar Dagens Nyheters kulturbilaga som tagit del av en forskningsrapport från Totalförsvarets forskningsinstitut. Rapporten presenterar en lång lista på hur […]

En inbunden bok orsakar i genomsnitt utsläpp på 4 kilo koldioxid, en kväll på teatern 5 kilo, ett biobesök 1,2 kilo. Generellt är värdena för kulturaktiviteter lägre än för de flesta andra varor och tjänster, rapporterar Dagens Nyheters kulturbilaga som tagit del av en forskningsrapport från Totalförsvarets forskningsinstitut.

Rapporten presenterar en lång lista på hur många kilo koldioxidutsläpp olika varor och tjänster orsakar per krona; bio, teater, konserter och museibesök hamnar i genomsnitt lågt. Å andra sidan sidan är gapet mellan resursanvändningen gigantiskt om man jämför till exempel en utomhusföreställning av Parkteatern med Richard Wagners ”Ringen” på Kungliga Operan, vilket är en av få kulturinstitutioner som saknar miljöpolicy mycket på grund av att den håller till i ett föråldrat operahus som slukar enorma resurser vad gäller värme och energi. Men intet nytt under solen: de rikas aktiviteter fortsätter att vara skadliga för miljö och hälsa, DN fortsätter propagera för individuella konsumtionslösningar på klimatfrågan.
Det enda underliga är egentligen vad Totalförsvarets forskningsinstitut har för intresse av en sådan
kunskap.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga