Inrikes

Kvinnosatsning fick Svenskt Näringsliv att se rött

De exakta detaljerna i överenskommelsen mellan Handels och Svensk Handel är inte känd men enligt Handels pressekreterare Bill Erlandsson är det jämställdhetspotten som är stötestenen. Han säger till Arbetaren att lönenivån i avtalet är densamma som industrins redan tecknade (industriavtalet landade för arbetare på 10,2 procent över tre år, inklusive pensioner). Till detta kommer för […]

De exakta detaljerna i överenskommelsen mellan Handels och Svensk Handel är inte känd men enligt Handels pressekreterare Bill Erlandsson är det jämställdhetspotten som är stötestenen. Han säger till Arbetaren att lönenivån i avtalet är densamma som industrins redan tecknade (industriavtalet landade för arbetare på 10,2 procent över tre år, inklusive pensioner). Till detta kommer för Handels del en jämställdhetspott som gör att procentsiffran landar på 12,6 procent, exklusive pensioner. Men eftersom industriarbetarna har högre löner i dag skulle de handelsanställdas procentuellt högre löneökning inte innebära att de fick högre löneökningar i kronor än industriarbetarna. Däremot skulle utvecklingen att de mansdominerade branscherna hela tiden tilldelas mer än de kvinnodominerade vändas.
– Hela skillnaden handlar om jämställdhetspotten, det är där konflikten med Svenskt Näringsliv ligger, sammanfattar han.

I LO-samordningen som föregått de pågående branschspecifika avtalsförhandlingarna togs en modell fram för potten. Den innebar ett krav på att 205 kronor per heltidsanställd, varje månad och år ska tillfalla avtalsområden i förhållande till andelen kvinnor inom avtalsområdet som har en månadslön under 20 000 kronor.
Eftersom 70 procent av Handels medlemmar är just kvinnor som tjänar mindre än 20 000 kronor i månaden skulle summan till var och en i deras fall bli 143,50 kronor extra i månaden till de 150 000 personer som berörs av avtalet.
Ingen vet förstås om parterna landade på just 205 kronor, men enligt Bill Erlandsson var man överens om ett avtal som innehöll en jämställdhetspott.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga