Utrikes

”Bush har sålt ut kvinnors rättigheter”

Betydelsen av det genusbaserade våldet i krigets Irak har till stor del förbisetts. Det visar en banbrytande rapport som i veckan släpptes av den internationella kvinnoorganisationen Madre.– Kvinnor attackeras inte bara i egenskap av samhällsmedborgare, utan – och det gäller i synnerhet de kvinnor som anses utgöra ett hot mot förövarnas politiska agenda – just […]

Betydelsen av det genusbaserade våldet i krigets Irak har till stor del förbisetts. Det visar en banbrytande rapport som i veckan släpptes av den internationella kvinnoorganisationen Madre.
– Kvinnor attackeras inte bara
i egenskap av samhällsmedborgare, utan – och det gäller i synnerhet de kvinnor som anses utgöra ett hot mot förövarnas politiska agenda – just för att de är kvinnor, sade Houzan Mahmoud från Organisationen för kvinnors frihet i Irak, Owfi, då hon talade vid en paneldiskussion i FN:s högkvarter i samband med att rapporten presenterades.

De irakiska kvinnorna tvingas för närvarande att utstå fler attacker på gator och torg än någonsin tidigare, skriver Madre i rapporten, som heter ”Promising Democracy, Imposing Theocracy: Gender-Based Violence and the U.S. War on Iraq”.
Attackerna mot kvinnorna består bland annat av bortföranden, offentlig misshandel och hängningar, dödshot, sexuella överfall, halshuggningar, beskjutningar och så kallade hedersmord. Dessutom misshandlas många kvinnor i sina hem.
– Innan den amerikanska ockupationen var Irak en diktatur, landet var inte perfekt, men det fanns säkerhet. Kvinnor kunde gå till sina arbeten, de kunde gå ut. Men det lilla skydd som tidigare fanns för Iraks kvinnor är i dag borta, säger Houzan Mahmoud till IPS.
Houzan Mahmouds arbete för kvinnors rättigheter i den ickestatliga organisationen Owfi, som bland annat hjälper kvinnor som blivit offer för övergrepp, har resulterat i en fatwa från den militanta islamistgruppen Ansar al-Islam, som uppmanat folk att döda henne.

Rapporten dokumenterar ett utbrett och systematiskt genusbaserat våld utövat av irakiska islamister som kommit till makten sedan USA störtade Iraks sekulära Ba’athregim, och belyser USA:s roll i framväxten av den humanitära kris som de irakiska kvinnorna står inför i dag.
– Tvärtemot den amerikanska regeringens retorik och de juridiska förpliktelserna som fastslås i Haag- och Genèvekonventionerna har USA vägrat att skydda kvinnors rättigheter i Irak. Faktum är att Bushadministrationen har sålt ut kvinnors rättigheter för att få till ett samarbete med de islamister som USA hjälpte till makten, säger rapportens författare Yifat Susskind.
För de irakiska islamisterna, liksom för religiösa fundamentalister i USA och andra länder, är kvinnors underordning en prioriterad fråga och en förutsättning för att kunna skapa den sociala ordning som fundamentalisterna strävar efter.

FN och internationella människorättsorganisationer såsom Amnesty International har dokumenterat att attackerna mot kvinnor i Irak tog fart alldeles efter USA:s invasion år 2003.
De amerikanska myndigheterna vidtog dock inga åtgärder för att stoppa våldet, och det blev allt mer utbrett. Precis som i Iran, Algeriet och Afghanistan var islamisternas första steg för att skapa teokrati i Irak att genomföra en våldskampanj mot kvinnor, skriver Yifat Susskind i rapporten.
– I dag pågår en verklig jakt på bögar, lesbiska och transpersoner. Det genusbaserade våldet sträcker sig bortom kvinnorna och slår mot alla som islamisterna uppfattar som avvikande, säger hon till IPS.
Rapporter har kommit från irakiska kvinnogrupper om att ett av de sätt på vilket miliserna hämnas varandras dåd är att våldta kvinnor, och att kristna kvinnor våldtas och mördas som en del av en bredare attack på den kristna gruppen i landet.

Enligt Susskind har teokratiska miliser på båda sidor deltagit i de systematiska attackerna mot kvinnor, men det mest utbredda våldet har begåtts av shiamiliser som Badrbrigaden och Mahdiarmén, som har länkar till den USA-stödda regeringen. Dessa grupper har enligt Madre fått stöd av USA i form av vapen, träning och pengar för att bedriva sina terrorkampanjer mot kvinnor.
Det amerikanska stöd som Madre refererar till kallas ”Salvador Option”, en term som hänvisar till den militära insats som USA under Jimmy Carter, och därefter Ronald Reagan, initierade i El Salvador på 1980-talet. USA stod för träning och materiellt stöd till den salvadoranska militären i kampen mot de folkligt stödda FMLN-gerillorna.

Över 75 000 salvadoraner – mest civila – dog under 1980-talet till följd av den statliga repressionen mot FMLN och deras sympatisörer, enligt FN:s statistik.
Ironiskt nog kommer El Salvador nu, efter Storbritanniens tillbakadragande från Irak, att bli en av USA:s viktigaste ockupationspartners, med 400 salvadoranska soldater i landet.
Olyckligtvis har varken traditionell press, alternativ media eller antikrigsrörelsen uppmärksammat sambanden mellan det genusbaserade våldet och den våldsspiral som har kulminerat i inbördeskrig, enligt Madre.
Men, skriver man i rapporten, tittar man på attackerna som lett till de stigande dödssiffrorna i Irak är våldet mot kvinnor inte slumpartat. De båda kriserna som plågar medborgarna i Irak – inbördeskriget och det genusbaserade våldet – är intimt sammanknutna.

Ett exempel på detta är att de stycken i Iraks konstitution – vilken USA varit delaktig i att utforma – som handlar om könsdiskriminering, artikel 39 och 41, också har lagt grunden till det sekteristiska våldet. Dessa artiklar stadgar olika lagar beroende på vilket kön och vilken religion någon tillhör, skriver Madre i rapporten.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga