Utrikes

Massgripanden av kvinnoaktivister

Sammanlagt åtta kvinnor står anklagade för att ha ”agerat mot rikets säkerhet genom att ha deltagit i en olaglig sammankomst”. Sammankomsten i fråga var en demonstration för kvinnors rättigheter den 12 juni förra året. Rättegångsdatum för de andra fyra kvinnorna är ännu inte fastställt. Under söndagens rättegång hölls en stödmanifestation under parollen ”vi har rätt […]

Sammanlagt åtta kvinnor står anklagade för att ha ”agerat mot rikets säkerhet genom att ha deltagit i en olaglig sammankomst”. Sammankomsten i fråga var en demonstration för kvinnors rättigheter den 12 juni förra året. Rättegångsdatum för de andra fyra kvinnorna är ännu inte fastställt.
Under söndagens rättegång hölls en stödmanifestation under parollen ”vi har rätt att protestera fredligt”. Polis ingrep, forslade iväg ett trettiotal av kvinnorna i bussar, och motade samtidigt bort journalister och åskådare. Vittnen berättade för den iranska internettidningen Rooz att minst en kvinna skadats vid gripandet när hennes huvud slogs mot bussen och tänderna krossades. Polisen vägrade att tillkalla läkare. Då de fyra åtalade kvinnorna kom ut från rättegången, och protesterade mot behandlingen av demonstranterna, arresterades de igen. Även kvinnornas advokater greps.

De demonstrerande kvinnorna sade innan de fördes bort att myndigheterna nu gör vad de kan för att skrämma Irans kvinnorörelse till tystnad inför internationella kvinnodagen. Parveen Adalan, en av de fyra åtalade, berättade för BBC att advokaterna inte hade fått se något av den påstådda bevisningen mot kvinnorna. Advokaterna menar att de inte kan försvara sina klienter utan att ha fått läsa åtalen, och har begärt ett nytt datum för rättegången. Parveen Adalan sade att hon och de andra åtalade ännu svävar i ovisshet om vad som kommer hända med dem.

Repressionen mot Irans kvinnorörelse är hård. Rätten till fredliga sammankomster står inte bara inskriven i de mänskliga rättigheterna, utan även i Irans konstitution. Trots detta har flera kvinnomanifestationer slagits ned med våld den senaste tiden. Under demonstrationen den 12 juni 2006, som åtalet gäller, använde polisen batonger och pepparsprej. Många deltagare märktes med färgsprej, och 70 andra togs i förvar av polis.
Dessutom har personer bakom ett upprop mot diskriminerande lagar trakasserats av säkerhetstjänsten, kampanjens hemsida har stängts ner av myndigheterna, och kvinnor på väg till internationella sammankomster har förbjudits lämna landet.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch och advokat Shirin Ebadi, 2003 års pristagare av Nobels fredspris, hävdar att förra årets demonstration var helt fredlig, och kräver att åtalet ska läggas ned. En annan kvinna, journalisten Zhila Baniyaghoub, åtalades den 5 januari i år för att ha deltagit i samma ”olagliga sammankomst”. Åtalet mot henne lades dock ner efter att rätten övertygats om att hon var där i sin yrkesroll för att skriva om demonstrationen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga