Utrikes

Guinea: Strejk gav resultat

Fackföreningarna i Guinea blåser nu av den generalstrejk som påbörjades för sex veckor sedan, enligt BBC. Kravet från fackens sida har bland annat varit att president Lansana Conte, som styrt landet sedan 1984, lämnar ifrån sig makten till en ny premiärminister. Efter långa förhandlingar mellan presidenten och facken, och med medlare från andra västafrikanska länder […]

Fackföreningarna i Guinea blåser nu av den generalstrejk som påbörjades för sex veckor sedan, enligt BBC. Kravet från fackens sida har bland annat varit att president Lansana Conte, som styrt landet sedan 1984, lämnar ifrån sig makten till en ny premiärminister. Efter långa förhandlingar mellan presidenten och facken, och med medlare från andra västafrikanska länder har nu Conte gått med på att välja ett av de fyra namn som fackföreningar och andra oppositionella grupper föreslagit som ny premiärminister. Han har till den 2 mars på sig.

Den senaste strejken började den 12 februari strax efter en tidigare strejk i januari. Undantagstillstånd med utegångsförbud infördes men är nu hävt av parlamentet. Sammanlagt har regeringsstyrkor dödat 120 personer, mestadels civila, sedan strejkerna och protesterna började i januari . Enligt människorättsgrupper har säkerhetsstyrkor skjutit skarpt, misshandlat och våldtagit personer under upproren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984