Inrikes

Regeringen snuvar staten på miljarder

Bara från aktieinnehavet i Telia Sonera inkasserade staten 12,7 miljarder kronor så sent som i tisdags. Till det ska läggas de övriga fem bolag – Vasakronan, OMX, Nordea, Vin & Sprit och bolåneinstitutet SBAB – som regeringen vill sälja och som tillsammans genererade en vinst på 2,6 miljarder 2005.Med undantag av SBAB går samtliga bolag […]

Bara från aktieinnehavet i Telia Sonera inkasserade staten 12,7 miljarder kronor så sent som i tisdags. Till det ska läggas de övriga fem bolag – Vasakronan, OMX, Nordea, Vin & Sprit och bolåneinstitutet SBAB – som regeringen vill sälja och som tillsammans genererade en vinst på 2,6 miljarder 2005.
Med undantag av SBAB går samtliga bolag ovanligt bra för tillfället, och spås en lysande närmsta framtid av marknadsanalytiker.

Den borgerliga regeringen menar dock att bolagen trots det behöver säljas för att få ner kostnaderna för statskulden.
Enligt Dagens Nyheter är värdet på de sex bolagen minst 150 miljarder kronor.
Statsskulden uppgick vid årsskiftet till 1 270 miljarder kronor och i dagsläget betalar staten 3,5 procents ränta på densamma. Det betyder att en avbetalning på 150 utförsäljningsmiljarder skulle innebära att statens räntekostnader sänks med 5,25 miljarder per år.
En minskad kostnad som alltså med råge överträffas av de inkomster bolagen varje år ger staten.

Men enligt den borgerliga regeringen – som under sin förra regeringstid också inledde en privatiseringsvåg av statlig egendom – har utförsäljningen inte alls med ideologi att göra – bara med ekonomi.
– De här privatiseringarna är inte ideologiskt drivna utan görs för att skapa ett bättre affärsklimat, sade finansminister Anders Borg under ett politiskt seminarium i London tidigare i vintras.
Till Dagens Industri sade statsminister Fredrik Reinfeldt under Världsekonomiskt forum i Davos att utförsäljningen ska ta hänsyn till ”industriell logik” för att främja ”sysselsättning och ekonomisk utveckling i Sverige”.

Inte heller näringsdepartementets högsta chef Maud Olofsson vill tala om ideologi.
– Det statliga ägandet ska finnas när det finns ett motiv för statligt ägande. Det finns inte i de här sex, sade hon när näringsdepartementet presenterade de stundande utförsäljningarna tidigare i veckan.

Exakt vilka motiv som kan rättfärdiga statligt ägande vill dock inte näringslivsministern svara på: enligt såväl Anders Borgs som Maud Olofssons pressekreterare talar ministrarna inte längre till medierna om de planerade utförsäljningarna utan alla frågor hänvisas till finansmarknadsminister Mats Odell. Arbetaren har förgäves sökt Mats Odell för en kommentar, men denne är enligt sin pressekreterare sjuk och kan inte svara på frågor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga