Kultur

Kultroman blev jaså…

Det är den tyske regissören Tom Tykwer (Spring Lola) som till slut fått till det med vad som borde blivit århundradets storsäljare.Ännu har man väl inte hört talas om någon som inte fallit pladask för den lille mördaren utan doft, som försöker göra parfym av oskulder i 1700-talsfrankrike. Trots sitt vidriga budskap är och förblir […]

Det är den tyske regissören Tom Tykwer (Spring Lola) som till slut fått till det med vad som borde blivit århundradets storsäljare.
Ännu har man väl inte hört talas om någon som inte fallit pladask för den lille mördaren utan doft, som försöker göra parfym av oskulder i 1700-talsfrankrike. Trots sitt vidriga budskap är och förblir romanen en oemotståndlig bladvändare. Filmen når kanske inte upp till bokens höjder, men är en underhållande saga utan de värsta utsvävningarna. Kanske ser huvudpersonen lite för bra ut, och inte är filmmediet lika fantasiväckande som svarta bokstäver på vita blad som man vänder i sin egen takt, inte heller blir lektionen lika grundlig i detaljerna kring parfymtillverkning – besattheten i detta ämne är en av bokens tillgångar.
Men för all del – se filmen, men läs boken först, den har påpassligt kommit i nyutgåva i år (storpocket på W&W).

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga