Inrikes

”Ta in på vandrarhem”

Jan Modigh, 59, är utbildad fritidspedagog från Sandviken. Han tackade för ett år sedan nej till ett av Arbetsförmedlingen anvisat arbete på en skola i Ockelbo, tre mil från Sandviken. För det fick han sitt aktivitetsstöd indraget i nio veckor. Då han vare sig har körkort eller bil skulle han inte haft möjlighet att komma […]

Jan Modigh, 59, är utbildad fritidspedagog från Sandviken. Han tackade för ett år sedan nej till ett av Arbetsförmedlingen anvisat arbete på en skola i Ockelbo, tre mil från Sandviken. För det fick han sitt aktivitetsstöd indraget i nio veckor. Då han vare sig har körkort eller bil skulle han inte haft möjlighet att komma i tid till jobbet med kollektivtrafiken.

Efter tio dagar kom beskedet om avstängning. Jan Modigh överklagade och fick avslag. Det fanns nämligen vandrarhem i Ockelbo som han kunde ha bott på de två dagar i veckan han skulle ha börjat tidigt.

Enligt Jans Modighs beräkningar skulle det tillfälliga jobbet på sex månader fått honom att gå back med buss- och vandrarhemskostnader förutom hyra och övriga utgifter.

– Hade det handlat om ett jobb med chans till förlängning kanske jag hade valt annorlunda, men man kan inte flytta för sex månader, säger han.

Jan Modigh hamnade istället, som han uttrycker det, ur askan i elden, då han var tvungen att ta social-bidrag för att klara hyran i och med avstängningen. Där hamnade han hos en handläggare som han kallar för en ren paragrafryttare. Enligt henne var Jan Modigh skyldig att betala tillbaka det bidrag han fått.

Jan Modigh menar att det framgick tydligt att han endast om hans överklagande gick igenom skulle bli återbetalningsskyldig. Det gjorde det nu inte, men Jan Modigh var tvungen att ta hjälp av Sandvikens LS för att få rätt.

– Reglerna drabbar människor väldigt hårt. Jag skulle inte vilja utsätta någon för det jag varit med om.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga