Utrikes

Stor marsch i Oaxaca

30000 personer, inklusive något tusental personer inresta från andra delar av Mexico, marscherade genom centrala Oaxaca i protest mot den federala polisens närvaro i staden. Marschen passerade utan våldsamheter. I torsdags däremot utkämpades hårda strider runt Oaxacas universitet. Grannar och studenter gick då ut i sympati med Oaxacas folkförsamling (Appo) och tvingade polisen att dra […]

30000 personer, inklusive något tusental personer inresta från andra delar av Mexico, marscherade genom centrala Oaxaca i protest mot den federala polisens närvaro i staden. Marschen passerade utan våldsamheter. I torsdags däremot utkämpades hårda strider runt Oaxacas universitet. Grannar och studenter gick då ut i sympati med Oaxacas folkförsamling (Appo) och tvingade polisen att dra sig tillbaka, och Appo fortsätter att hålla universitetet och sända radio därifrån. Två civilklädda poliser greps av Appo på universitetsområdet under måndagen, men överlämnades sedan till Röda korset.

Stödaktioner har också genomförts på flera andra håll i Mexiko. Bland annat stängde zapatistiska ”Andra kampanjen” gränsen till USA vid Ciuadad Juarez under en halvtimme, enligt den mexikanska dagstidningen La Jornada.

Under måndagen exploderade fyra bomber i Mexico City, dockutan personskador, enligt ett meddelande i solidaritet med Oaxaca. Appo tar avstånd från attentaten.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga