Inrikes

Blockadhot pressar fram lönen

På ett drygt halvår har Skärholmens LS av SAC nästan fyrdubblat antalet papperslösa medlemmar i organisationen. Från tjugo personer vid årets början till över sjuttio i dag, även om vissa av dessa gått med i det nybildade syster-LS:et Västerorts LS. Bakom framgången ligger ett beslut att satsa på just de papperslösa och en eldsjäl vid […]

På ett drygt halvår har Skärholmens LS av SAC nästan fyrdubblat antalet papperslösa medlemmar i organisationen. Från tjugo personer vid årets början till över sjuttio i dag, även om vissa av dessa gått med i det nybildade syster-LS:et Västerorts LS.

Bakom framgången ligger ett beslut att satsa på just de papperslösa och en eldsjäl vid namn Ruben Tastas Duque.

– Det kommer nya varje vecka. Ofta är det fem eller tio som känner varandra som ansluter sig samtidigt. Snart är de papperslösa lika många som de andra medlemmarna, säger han.

I Skärholmen LS har man satsat på att hitta nya vägar för att sprida budskapet att man som papperslös kan organisera sig i SAC. Främst har det skett genom mun-till-mun-metoden och genom den spanskspråkiga lokalradiostationen Radio Andina. Skärholmens LS har också delat ut en informationsbroschyr på spanska. Nu planerar man att kontakta fler radiostationer och ta fram informationsmaterial på språk som persiska och ryska, för att nå ut till andra stora grupper av papperslösa.

– De papperslösas arbetsvillkor är obeskrivliga, säger Ruben Tastas Duque.

Ofta arbetar de tio timmar om dagen, alla dagar i veckan. Olika restaurang- eller städjobb är vanliga. Ett stort problem är att man som papperslös i regel får betalt för färre timmar än man jobbat, och lönerna är långt under normerna. I bland uteblir lönen helt.

Skärholmens LS har kört en tuff attityd mot de arbetsgivare som inte betalat.

– En del restauranger har vi mer eller mindre utpressat genom att hota med blockad, fått dem att ge högre löner till alla anställda utan att berätta vilka som var papperslösa. Det har fungerat hittills, säger Ruben.

Att många papperslösa sökt sig till organisationen har fått vissa myndigheter har intressera sig för verksamheten. Migrationsverket har till exempel skickat ett trettiotal brev till Skärholmens LS, där de meddelat att verket inte har några skyldigheter mot de papperslösa om dessa skulle få uppehållstillstånd.

– Eftersom våra medlemmar inte har bott på flyktingförläggningar, utan uppgett LS som postadress, så menar migrationsverket att då ska vi ordna deras boende i framtiden också, säger Ruben och visar på en hög med brev.

Flera gånger har Polisen ringt Skärholmens LS och frågat efter olika personer.

– Men än så länge har de inte varit här och knackat på.

Utöver det rent fackliga arrangerar Skärholmens LS bland annat språkkurser för papperslösa. Tre timmar i veckan har den svensk- och spanskspråkige Ruben lektioner där han lär ut svenska till latinamerikaner. Snart kommer svenskundervisning att startas även i Västerorts LS, där många papperslösa bor. Det finns också planer på att starta kurser för barn eftersom många av barnen till de papperslösa inte har möjlighet att gå i skolan.

– Vi vill ju bygga ett nytt samhälle, då tycker jag att vi måste jobba socialt också, inte bara fackligt, säger Ruben Tastas Duque.

FAKTA:
Tiotusentals i Sverige
Som papperslösa räknas personer som saknar arbets- och uppehållstillstånd. Ofta är de flyktingar som söker asyl, eller som fått avslag på sin asylansökan men ändå stannar i landet.

Siffrorna på hur många papperslösa som finns i Europa och Sverige är osäkra – de är en svår grupp att kartlägga. I Europa räknar man med mellan tre och åtta miljoner, i Sverige med mellan 10000 och 50000.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan