Inrikes

Norge skriver av skulder

Som första land i världen har Norge beslutat sig för att skriva av illegitima skulder till utvecklingsländer. Skuldavskrivningen gäller Ecuador, Egypten, Jamaica och Sierra Leone och har ett värde på 500 miljoner norska kronor. Inga krav på motprestationer kommer att ställas. I Sverige är det många organisationer som länge drivit på för en skuldavskrivning, nu […]

Som första land i världen har Norge beslutat sig för att skriva av illegitima skulder till utvecklingsländer. Skuldavskrivningen gäller Ecuador, Egypten, Jamaica och Sierra Leone och har ett värde på 500 miljoner norska kronor. Inga krav på motprestationer kommer att ställas.

I Sverige är det många organisationer som länge drivit på för en skuldavskrivning, nu hoppas man att detta inspirerar fler länder att göra samma sak.

– Norges beslut är ett historisk genombrott. Nu förutsätter vi att fler länder följer Norges exempel och tar ansvar för misslyckad utlåning, säger Sven Elander på Forum Syd i ett pressmeddelande.

Den tidigare svenska regeringen har hittills inte velat driva frågan. Däremot har folkpartiet, centerpartiet, kristdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet inför valet sagt att de är beredda att lyfta frågan i riksdagen. Under hösten kommer en motion om illegitima skulder att behandlas där.

Med illegitima skulder avses lån som getts till diktatorer eller som enbart gått till lyxkonsumtion, vapenköp, försvunnit i kapitalflykt och annat som inte bidragit till utveckling eller kommit till medborgarnas del.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga