Inrikes

Det går bra för de rika

Det går bra för Sverige, enligt ekonomerna. Särskilt för de med mycket pengar. Finanstidningen Dagens Industri är dagligen fylld med bilder på stramt leende företagsledare och rubriker på varianterna ”De badar i pengar” och ”Guldregn över …”. Nya europeiska regler för kapitalreglering har exempelvis gett de svenska storbankerna miljardtillskott motsvarande en ny storbank.Samtidigt rapporterar Dagens […]

Det går bra för Sverige, enligt ekonomerna. Särskilt för de med mycket pengar. Finanstidningen Dagens Industri är dagligen fylld med bilder på stramt leende företagsledare och rubriker på varianterna ”De badar i pengar” och ”Guldregn över …”. Nya europeiska regler för kapitalreglering har exempelvis gett de svenska storbankerna miljardtillskott motsvarande en ny storbank.
Samtidigt rapporterar Dagens Industri att alla större börsbolag redovisar kraftiga vinstökningar i sina kvartalsrapporter.

Också Sveriges finansfamiljer har skäl att glädjas. De blir rikare och rikare och har i år kunnat plocka ut hundratals miljoner från sina bolag. Redarfamiljen Olsson som bland annat äger Stena Line har till exempel kunnat plocka ut 309 miljoner kronor från sin bolagssfär i år.

Den ökande förmögenheten bekräftas också i en ny rapport från Nordea som slår fast att Sveriges befolkning har blivit dubbelt så rik som för tio år sedan. 3 400 miljarder kronor äger vi totalt i form av bostäder, aktier, obligationer och annat. En halv miljon kronor var – om alla ägde lika mycket, vilket alla inte gör. De tio procent rikaste äger hälften av pengarna. Den rikaste procenten äger en femtedel.
Omkring en tredjedel av hushållen i Sverige har ingen förmögenhet alls eller skulder.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga