Inrikes

Polisen grep flygbladsutdelare

Flygbladen riktade sig mot polisingripandet vid Malmö LS blockad utanför stadsdelsförvaltningen i Fosie (se Arbetaren 30/2006). Men utdelningen hann knappt börja innan polisen överraskande omhändertog fem personer. Tre av dem kördes till Lunds järnvägsstation där de släpptes, medan de två återstående greps och sattes i arrest under tre timmar. – Direkt när vi kom dit […]

Flygbladen riktade sig mot polisingripandet vid Malmö LS blockad utanför stadsdelsförvaltningen i Fosie (se Arbetaren 30/2006). Men utdelningen hann knappt börja innan polisen överraskande omhändertog fem personer. Tre av dem kördes till Lunds järnvägsstation där de släpptes, medan de två återstående greps och sattes i arrest under tre timmar.

– Direkt när vi kom dit omringades vi av ett tjugotal uniformerade poliser. Till att börja med hade vi en dialog, där vi gjorde klart att vi inte tänkte störa socialdemokraternas möte, och erbjöd oss till slut även att gå därifrån. Men sedan bröt de dialogen och grep oss. En polisman på platsen sade rentav att vi skulle se det som ett straff för våra radikala åsikter, säger Victor från Suf Lund, som inte vill uppge sitt efternamn.
Suf Lund överväger att JO-anmäla händelsen. De har också polisanmält polisen för stöld av en digitalkamera under gripandet.

Siv Nilsson, pressansvarig på Lundapolisen, bekräftar för Arbetaren att tre personer avlägsnades och två personer togs i förvar i enlighet med Polislagens §13 om störande av ordning.
– Anledningen till att de hölls kvar på polisstationen var att de hade hotat med att återvända till platsen, säger hon.
Hon kan dock inte svara på vad den påstådda ordningsstörningen bestått i, eftersom det inte framgår av polisens egen rapport från händelsen. Arbetaren har inte lyckats nå det insatsansvariga befälet, Stefan Söderholm, för en kommentar.
”Vi är bestörta, men inte direkt förvånade, över polisens agerande som stämmer väl överens med mönstret som polisen i Malmöregionen uppvisat den senaste tiden”, skriver Suf Lund i ett uttalande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga