Inrikes

Polis använde pepparsprej mot facklig blockad

Den nionde blockaden mot förvaltningen hade på fredagsmorgonen 21 juli samlat ett åttiotal aktivister. Det var en aktion som likt de andra blockaderna i den segdragna konflikten mellan sektionen vid LSS-boendet på Tallgatan och kommunen var tänkt att gå lugnt till. Men den fick en dramatisk upplösning. När blockaden inleddes klockan 06.30 fanns redan uniformerad […]

Den nionde blockaden mot förvaltningen hade på fredagsmorgonen 21 juli samlat ett åttiotal aktivister. Det var en aktion som likt de andra blockaderna i den segdragna konflikten mellan sektionen vid LSS-boendet på Tallgatan och kommunen var tänkt att gå lugnt till. Men den fick en dramatisk upplösning.

När blockaden inleddes klockan 06.30 fanns redan uniformerad polis på plats, och de klargjorde snart för blockadvakterna att de bytt taktik. De upplyste syndikalisterna om att de gjorde sig skyldiga till egenmäktigt förfarande om de inte släppte in tjänstemännen som arbetade på förvaltningen.

Vid halvåttatiden började polisen bryta blockaden:

– Om du inte flyttar dig kommer jag att använda pepparsprejen, sade polismannen till Freddie Svensson.

Han höll upp sprejen och sprutade direkt i Freddies ansikte.

Därefter användes sprejen flitigt mot ett antal av de andra blockadvakterna som vägrade uppge sina personnummer eller bara stod stilla inne i blockaden. En närvarande sjuksköterska greps då han uppmanade polisen att föra de strejkvakter som fått pepparsprej i ansiktet till vårdcentralen.

Vissa poliser drog sina batonger medan andra angrep de fackliga aktivisterna med nävarna. Klockan halv nio var hela blockaden upplöst:

– Vi är oerhört förvånade över polisens agerande. Polisen har inte slagit ner en facklig aktion så här brutalt sedan 1930-talet. Stridsåtgärderna är lagligt varslade och Medlingsinstitutet har godkänt dem. Att polisen ingriper och bryter mot vår grundlagsstadgade rätt att ta till stridsåtgärder är oerhört allvarligt och skrämmande, säger Johanna Nilsson som deltog i blockaden.

– Det råder delade meningar om det här verkligen är en facklig konfliktåtgärd, menar Lars Mahler, informationschef på polisens ledningscentral.

Det är detta som är den juridiska knäckfrågan; om konflikten är en laglig stridsåtgärd så är den ingen polisangelägenhet. Det innebär i så fall att polisens ingripande var olagligt. En laglig facklig stridsåtgärd berör bara parterna: syndikalisterna och kommunen.

Polisens våldsanvändande motiverar Lars Mahler så här:

– Flera av deltagarna i blockaden är misstänkta för ohörsamhet mot tjänsteman. Andra är misstänkta för våld mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman. Vi har fått in sju anmälningar om att polismän blivit bespottade och sparkade i ryggen, säger han.

En video på Malmö LS hemsida visar dock hur en polisman flera gånger från nära håll sprutar pepparsprej mot ansiktet på en stillastående blockadvakt.

Bland de närvarande vittnena bland journalister och fackliga aktivister som Arbetaren talat med hade ingen uppfattat något våld från blockadvakternas sida. Polisbefälet Björn Thunberg som var ansvarig för ingripandet vill inte kommentera videon eller över huvud taget tala med Arbetaren om pepparsprejattacken. Inte heller Lars Mahler vill diskutera det ämnet.

– Jag har inte blivit delgiven någon misstanke, berättar den sprejade Freddie Svensson.

En anmälan mot den polisman som använde pepparsprejen har lämnats till Internutredningsgruppen i Malmö.

På en längre film från händelsen, som Arbetaren har tagit del av, syns poliser minst två gånger till använda pepparsprej mot blockadvakter som uteslutande gör passivt motstånd, samt hur två polismän smäller en gripen mans huvud mot en vägg.

Polisen grep under själva blockaden sammanlagt åtta syndikalister. De grep ytterligare en utanför polisstationen vid Porslinsgatan under förmiddagen.

– Han greps enbart för att han frågade polisbefälet med stöd av vilken lag han sade åt oss att flytta på oss, säger Daniel Tanze, en annan av deltagarna i aktionen.

Det var Freddie Svenssons omplacering som utlöste konflikten, som nu pågått sedan den 20 april. Den följdes av en blockad som bland annat ledde till uppsägningen av en andra syndikalist, Nancy Ertl – på grund av hennes fackmedlemskap menar Malmö LS, som ser det som en uppen-bar föreningsrättskränkning, på grund av arbetsbrist menar kommunen.

Under konflikten har det största fackförbundet på arbetsplatsen, Kommunalarbetarförbundet, hela tiden stött arbetsgivaren:

– De paragrafer syndikalisterna åberopar kan man inte tolka så som de gjort. Dessutom var vi ense med arbetsgivaren om att åtgärder på LSS-boendet behövdes; Freddie Svensson erbjöds ett likvärdigt vikariat vid omplaceringen, menar Kommunals Ingela Svensson när Arbetaren ringer henne, och stöder också själva polisingripandet i fredags. Syndikalisternas blockad hade hindrat deras fackliga arbete, menar hon.

– Det här är enkla fackliga rättigheter som inte tidigare ifrågasatts. Att Kommunal väljer arbetsköparens sida är beklagligt, säger syndikalisternas Ola Brunnström som varit poliskontakt under konflikten.

– Jag erbjöds ett annat vikariat, men omplaceringen saknade saklig grund och hela personalgruppen var emot, säger Freddie Svensson.

Konflikten på LSS-boendet på Tallgatan är inte över på långa vägar. Malmö LS planerar nu att trappa upp stridsåtgärderna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga