Inrikes

Polis bröt facklig blockad

I onsdags morse i förra veckan samlades ett tjugotal medlemmar från Malmö LS social- och vårdsyndikat för att dela ut flygblad och blockera ingången för Fosie stadsdelsförvaltnings tjänstemän. Efter cirka en och en halv timme beordrade polisen deltagarna att flytta sig från ingången. Blockaden mot Fosie stadsdelsförvaltning var det senaste ledet i en konflikt som […]

I onsdags morse i förra veckan samlades ett tjugotal medlemmar från Malmö LS social- och vårdsyndikat för att dela ut flygblad och blockera ingången för Fosie stadsdelsförvaltnings tjänstemän. Efter cirka en och en halv timme beordrade polisen deltagarna att flytta sig från ingången.
Blockaden mot Fosie stadsdelsförvaltning var det senaste ledet i en konflikt som pågått sedan april. Konflikten gäller arbetsförhållanden på ett gruppboende tillhörande stadsdelsförvaltningen. Blockaden hade varslats i god tid och godkänts av Medlingsinstitutet.

Jarl Holmström, chef för närpolis- och ingripandeverksamheten som fattade beslutet att ingripa, säger till Arbetaren att ett befäl på platsen uppfattade blockaden som en allmän sammankomst och ordningsstörande.
En av portarna som blockerades ledde även till vanliga lägenheter, så att boende inte kunde ta sig in eller ut, enligt Jarl Holmström. Han understryker att polisen inte vill att de som deltog i blockaden ska känna sig dåligt behandlade, och att det är viktigt att de grundlagsskyddade stridsåtgärderna ska kunna genomföras.
– Men vi blev lite tagna på sängen av det här, det är inte alltid vi hinner inhämta rätt information och göra en korrekt bedömning, säger han.

representanter från polisen, bland andra Malmöpolisens stabschef, och Malmö LS för att diskutera hur liknande situationer ska lösas i framtiden.
– Polisen meddelade oss egentligen ingenting under mötet. Jag tror att de fortfarande kände sig tagna på sängen, och kommer att dra det här med sina jurister, säger Ola Brunnström, Malmö LS, som var med på mötet.
Han säger att de fick börja mötet med att informera poliserna.
– De betecknade vår stridsåtgärd som en allmän sammankomst som framförde en åsiktsyttring, vilket det naturligtvis inte var. Flera av poliserna var inte överhuvudtaget insatta i vad en stridsåtgärd är, så vi fick förklara.
Enligt Ola Brunnström visste inte poliserna riktigt om de skulle beteckna blockaden som en grundlagsskyddad facklig stridsåtgärd eller en ordningsstörning.
– Det kan vara en svår bedömningsfråga, och just därför är det anmärkningsvärt att polisen är så överslätande och bara vill gå vidare. Vi vill att de ska låta Arbetsdomstolen avgöra fallet, säger Ola Brunnström.
Nu samlar syndikatet material till en eventuell JO-anmälan, och förbereder ytterligare blockader.
– Det blir spännande nästa gång. Förmodligen kommer polisen göra något slags ingripande igen, men kanske har de tänkt igenom bakgrunden lite mera. Det som är tråkigt då är att det blir svårt att genomföra konflikten. Om vi blir tvungna att vänta på utlåtande från JO kanske vi byter strategi, säger Ola Brunnström.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga