Kultur

Tjejer är röda, killar är blå

De var fler i år, tjejerna i nazisternas tåg på nationaldagen. En beklämmande samling. Blonda och klonade gick de där i täten på tåget och bar på svenska fanor. Fast egentligen liknade det hela rätt mycket de andra tågen, de som gick av stapeln på Skansen och andra hembygdsplatser. Där kom de också tågande med […]

De var fler i år, tjejerna i nazisternas tåg på nationaldagen. En beklämmande samling. Blonda och klonade gick de där i täten på tåget och bar på svenska fanor. Fast egentligen liknade det hela rätt mycket de andra tågen, de som gick av stapeln på Skansen och andra hembygdsplatser. Där kom de också tågande med svenska fanor i parad. Fast kvinnorna var lite äldre och lite mer rundlagda. Efter dem spatserade några uniformerade klarinettspelare och det liknade lite väl mycket nazisternas upplägg.
Det är som den där gamla slagdängan ”alla lika alla olika” som var en antirasistisk kampanj. Fast nationalismen är mer: Alla samma alla lika. Föreställningen om äkta svenskhet klingar fortfarande rågblont, och det är väl därför det måste poängteras på Skansen denna dag, då en mer mörk individ äntrar scenen, att de faktiskt är svenskar. Också.
För vad är nationalism i grunden annat än en etnisk ideologi och en konstruerad gemenskap, ofta med påhittade inslag, för att förstärka myten om ett slags historiskt och kulturellt ursprung.
Och nu har vi alltså fått en nationaldag som blivit helgdag, så att vi ska kunna fira mer aktivt. Den nya högtidsdagen är fullspäckad av kungligheter, musik och dålig smak. Ett enfaldigt leve för Sverige!

Mest enfaldiga är förstås nazisterna. Och på något vis är det lite extra tråkigt att se att så många tjejer attraheras av stöveltramp. Att de också själva förlorar rejält på de bruna idéerna är inget som verkar bekymra dem. Och när den sista invandraren kastats ut ur landet, hur ska man då analysera våld mot kvinnor? Hur ska våldtäkter kategoriseras om det inte faller in under svenskfientligt våld?
Vem som står för våldet i vårt land vet tydligen också Kristina Axén Olin, moderat kommunalpolitiker i Stockholm. I en debattartikel inför nationaldagen kräver hon hårdare tag mot ”några av vårt lands mörkaste krafter” som står för den ”organiserade demonstrationsbrottsligheten”. Och det är inte nazisterna hon pekar mot, utan vänstern.
Det är tydligen lätt att glömma bort vilken grupp det är som faktiskt står för det dödliga våldet. Det är inte vänstern i Sverige som har mord på samvetet, utan de som i bruna skjortor och för dagen städad uppsyn stövlade fram på nationaldagen.

Trots uppslutningen av tjejer i nazisternas led är det dock statistiskt fortfarande killarna som är mest högervridna. I en uppmärksammad valundersökning häromveckan, Ungt val, blev Sverigedemokraterna tredje största parti bland landets unga. Dubbelt så många killar som tjejer stödde dem. Det var en lättnad att få Skops undersökning ett par dagar senare som mätt stödet till knappt två procent. Vad som kvarstod i denna mätning i övrigt var dock skillnaderna mellan könen. Tjejer är röda och killar blå.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga