Kultur

Mor är rar

Det är söndageftermiddag och jag hamnar i ännu ett teveprogram om barnuppfostran och omöjliga små monster à la Supernanny. Tror jag först i alla fall, men i Who rools the Rooks? på Kanal 5 är fokuset ett helt annat. Båda föräldrarna jobbar heltid och har kommit fram till att deras treåring och några månader gamla […]

Det är söndageftermiddag och jag hamnar i ännu ett teveprogram om barnuppfostran och omöjliga små monster à la Supernanny. Tror jag först i alla fall, men i Who rools the Rooks? på Kanal 5 är fokuset ett helt annat. Båda föräldrarna jobbar heltid och har kommit fram till att deras treåring och några månader gamla bebis inte mår bra av livet med barnflicka (vi befinner oss i England) och nästan ingen tid med mamma och pappa. Alltså ska mamman vara hemma på prov i tre veckor för att sedan avlösas av pappan i två veckor. Därefter ska ett beslut om framtiden fattas.
Med intresse följer jag den stackars kvinnan som uppenbarligen älskar sina barn – men längtar sönder sig efter sitt jobb – i hennes slit med skrikande ungar, ett hus i kaos och en man som kommer hem och påpekar att det är väldigt ostädat. När hon väl får återvända till arbetet lyser hela hon av glädje, även om hon gråter en skvätt när barnen inte vill att hon ska gå.

Pappan däremot går med liv och lust
in för hushållsarbetet och sin hemliga
last – dammsugning. Överhuvudtaget känns han betydligt mer avslappnad och tillfreds i rollen som hemmaförälder än vad frun gjorde.
Så när veckorna är till ända känns utgången självklar. Men inte då, jag har nämligen missförstått hela grejen. Mannen var bara hemma med barnen som någon slags semester. Det var aldrig tal om att han skulle sluta sitt jobb, bara kvinnans veckor var en provperiod. Och nu kommer båda fram till att barnen helt klart mådde bäst när de hade en förälder hemma, ”och när det nu inte kan vara jag…” som pappan säger (varför får vi dock inte veta: Har han utvecklat en fobi för blöjor? Är hemmet mögelskadat och han svårt allergisk? Är han Gud och kan inte lämna styrandet av jorden?).
Dagen därpå säger kvinnan upp sig.
Vem behöver preventivmedel när det finns teveprogram?

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga