Inrikes

Hårt strejkmotstånd

– Man undrar om vi verkligen är i Sverige 2006, säger Ruben Tastas-Duque, Skärholmens LS. I ett uttalande räknar sektionen, som tillhör det nybildade Väster-orts LS, upp en rad trakasserier som dess medlemmar drabbats av sedan bildandet: ”Man ändrade arbetsvillkoren för syndikalister utan motivering, man förnyade inte vikariat som skulle omvandlas till tillsvidaretjänster… Man lockade […]

– Man undrar om vi verkligen är i Sverige 2006, säger Ruben Tastas-Duque, Skärholmens LS.
I ett uttalande räknar sektionen, som tillhör det nybildade Väster-orts LS, upp en rad trakasserier som dess medlemmar drabbats av sedan bildandet: ”Man ändrade arbetsvillkoren för syndikalister utan motivering, man förnyade inte vikariat som skulle omvandlas till tillsvidaretjänster… Man lockade med säkrare anställningsformer för arbetare som bytte tillbaka till Kommunal eller avslöjade sina kamraters medlemskap i SAC… Det är oerhörda kränkningar mot arbetsrätten som inte varit vanliga sedan 30-talet.”

I måndags morse inledde de fastanställda sektionsmedlemmarna strejken med en demonstration och flygbladsutdelning utanför hemtjänstens lokaler. Flera anställda bekräftade uppgifterna i uttalandet – men bara anonymt.
– Chefer går runt och frågar en efter en om man är syndikalist och om man vet vilka som är syndikalister. De försöker skrämma alla och särskilt de timanställda, säger en.
Tolv fastanställda deltar i strejken. Sektionen kommer tills vidare inte att ingripa mot att deras arbetsuppgifter görs av timanställda. Däremot kräver sektionen att den gällande övertidsblockaden respekteras.

Ulla Råding som är Kommunals förhandlingsansvarige i Hässelby–Vällingby säger till tidningen Kommunalarbetaren att Kommunal förhåller sig neutrala i konflikten. Men samtidigt gör hon tolkningen att deras medlemmar ”får jobba övertid om det fattas folk. Vi har ett avtal som säger att de har arbetsplikt. Om de inte jobbar beordrad övertid blir det arbetsvägran.”
Men har inte arbetare alltid rätt att vägra befatta sig med strejkdrabbade arbetsuppgifter, om strejken är laglig?
– Ja… är den verkligen det då?
Den är varslad i laga ordning.
– Vår tolkning är hur som helst att kollektivavtalet och arbetsplikten i det är det som gäller före något annat, säger Ulla Rådling.
I arbetsrättsboken ”Vita jobb” – ett samarbete mellan Stockholm Stad och fem LO-förbund – skriver arbetsrättsjuristen Kurt Junesjö:
”Om arbetsgivaren ersätter arbetstagare som tas ut i konflikten med annan anställd (…) bör man ta kontakt med dennes organisation för att få arbetstagaren att upphöra att agera strejkbrytare. Denne arbetstagare är inte skyldig att utföra blockerat arbete, som han eller hon inte utför i vanliga fall.”
Ulla Råding säger också att Kommunal inte har hunnit ta ställning till rimligheten i själva kraven för strejken.

Förhandlingar hölls under tisdagen men ledde inte fram till någon överenskommelse. Strejken fortsätter därför på obestämd tid.
Bakgrunden är, enligt sektionen, bland annat ett utbrett missbruk av tillfälliga anställningar och ett orimligt arbetstempo (se Arbetaren 20/2006). Syndikalisternas uppgifter dementeras kategoriskt av ansvariga chefer.
För tre veckor sedan begärde Arbetaren ut en rad offentliga uppgifter om situationen inom hemtjänsten, men ännu har inte någon av de begärda uppgifterna lämnats ut.
Arbetaren har förgäves sökt Hässelby-Vällingbys äldreomsorgschef Lennart Keberg för en kommentar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984