Inrikes

Blockad fick Snille på fall

Enligt uppgörelsen som slöts i måndags kommer Snille Bemanning att betala 40000 kronor till Solna LS och 20000 till den uppsagde medlemmen samt dra tillbaka sin stämningsansökan. Företaget skriver också under ett hängavtal till Seko:s så kallade bemanningsavtal. Därmed garanteras alla anställda i företaget löner och försäkringar motsvarande de Fortum-anställdas samt att möjligheterna att kringgå […]

Enligt uppgörelsen som slöts i måndags kommer Snille Bemanning att betala 40000 kronor till Solna LS och 20000 till den uppsagde medlemmen samt dra tillbaka sin stämningsansökan. Företaget skriver också under ett hängavtal till Seko:s så kallade bemanningsavtal. Därmed garanteras alla anställda i företaget löner och försäkringar motsvarande de Fortum-anställdas samt att möjligheterna att kringgå lagen om anställningskydd, Las, begränsas kraftigt.
– Vi är nöjda på alla punkter. Dels för att vår medlem har fått upprättelse, dels för att vi har andra medlemmar som på olika sätt jobbar för Fortum. Dessutom ser vi det här som en strategiskt viktig strid för att sätta stopp för den löne- och villkorsdumpning de hållit på med, säger Mattias Pettersson, Solna LS.

Konflikten har pågått sedan februari och Solna LS har bland annat uppmanat till kundbojkott mot Fortum, flygbladsutdelning mot deras familjedagar på Gröna Lund och två blockader mot elbolagets huvudkontor, varav den sista i torsdags förra veckan.
– Det var blockaderna som var avgörande. Motpartens förhandlare var helt oförsonliga fram till torsdag eftermiddag när de plötsligt svängde – det är tydligt att Fortum har ringt upp dem och sagt åt dem att göra upp eller förlora kontraktet. Det här visar att det går att vända systemet med bemanningsföretag till vår fördel. Arbetsköparna använder bemanningsföretag för att avsäga sig ansvar och dumpa löner och vilkor, men bemanningsföretagen är sårbara om man går direkt på uppdragsgivaren med stridsåtgärder, säger Mattias Pettersson.
Snilles Isak Nilsson har också själv till LO-tidningen bekräftat att blockaderna var avgörande för företagets beslut att sluta en överenskommelse. Blockaden under torsdagen blev bitvis dramatisk när ett mindre antal Fortum-anställda tjänstemän och chefer försökte ta sig förbi med våld. Fortums säkerhetsansvarige Kenneth Ahl polisanmäldes för misshandel av två kvinnliga deltagare i aktionen. Även Arbetarens reporter hotades med paraply av en Fortum-tjänsteman och en annan försökte slå kameran ur handen – en händelse som också polisanmälts.

Polisen bröt efter några timmar upp blockaden och två LS-medlemmar greps, misstänkta för ofredande. De gripna släpptes samtidigt som blockaden avslutades. Solna LS har JO-anmält samtliga inblandade poliser för att ha kränkt den grundlagsskyddade rätten till fackliga stridsåtgärder.
– Ända sedan Ådalen 1931 har det varit en självklarhet att militär, polis eller privata vaktbolag inte sätts in vid arbetsmarknadskonflikter, så det var mycket anmärkningsvärt att Fortum agerade på det sättet. Vi får se vad JO-anmälan leder till, men oavsett vilket så kommer vi säkert att använda oss av den här kampmetoden igen, säger Mattias Pettersson.
Han räknar också med att förundersökningarna mot de gripna läggs ned.
Flera Fortum-anställda blev mycket uppretade över blockaden. Vad säger ni till dem?
– De som arbetar på huvudkontoret är ju till stor del chefer och högre tjänstemän, där man tyvärr får räkna med att många är väldigt lojala mot arbetsköparen. Mot en vanlig arbetsplats hade vi inte satt in en sådan åtgärd om majoriteten av de arbetande varit negativa till den. Även nu har vi försökt att förklara våra motiv så mycket som möjligt och peka på att det kan vara deras jobb som outsourcas nästa gång. Vi har gjort vad som var nödvändigt för att vinna konflikten. Många av de Fortum-anställda har också haft förståelse för det.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984