Inrikes

Miljoner deltog i invandrarstrejk

Enligt initiativtagarna till ”En dag utan invandrare”, som aktionen kallades, deltog miljontals människor i det de menar kan vara den största folkrörelsen i USA:s historia. Amerikanska tidningar rapporterade om hur sallad, tomater och vindruvor stod oskördade på fälten i Kalifornien och Arizona. Närmare en miljon människor uppges ha demonstrerat i Los Angeles, och också i […]

Enligt initiativtagarna till ”En dag utan invandrare”, som aktionen kallades, deltog miljontals människor i det de menar kan vara den största folkrörelsen i USA:s historia.

Amerikanska tidningar rapporterade om hur sallad, tomater och vindruvor stod oskördade på fälten i Kalifornien och Arizona.

Närmare en miljon människor uppges ha demonstrerat i Los Angeles, och också i många andra städer över hela landet fylldes gatorna av demonstranter, iklädda vita tröjor och viftande med den amerikanska flaggan.

I Los Angeles hamn fick strejken stort genomslag. LA Indymedia rapporterade på måndags-morgonen om att truckförarna där fick 90 procent av hamnen att stänga genom att lägga ned sitt arbete.

På den internationella flygplatsen Dulle i Virginia dök mindre än hälften av de drygt 1100 anställda upp och många affärer, restauranger och andra arbetsplatser fick helt enkelt stänga sin verksamhet för dagen eftersom arbetskraften saknades, rapporterade tidningen Washington Post.

Även på skolorna märktes bojkotten. På Benito Juarez High School i Pilsen i Chicago, ett område med stor befolkning med rötter i Latinamerika, kom bara 17 procent av eleverna till lektionerna, rapporterade New York Times.

Det har funnits konflikter inom gräsrotsrörelsen kring huruvida man skulle delta i strejkerna eller inte. Många har varit rädda att aktionerna bara skulle leda till mindre sympatier från infödda amerikaners sida.

Men uppslutningen under måndagens aktioner betecknades ändå som stor. Vilka ekonomiska effekter den har gett finns dock ännu inga samlade uppskattningar om.

Även i Mexiko hade en bojkott av amerikanska varor utlysts. Tidningen Mercury News journalist Kathy Corcoran berättade på sin blogg att bojkotten inte verkade ha blivit så stor som många hade hoppats på, men att exempelvis den amerikanska affärskedjan Sam’s Club i Oaxaca stängdes under några timmar efter att demonstranter bränt en staty av Frihetsgudinnan med George Bushs ansikte utanför lokalerna.

Enligt Mercury News blir nu nästa steg för den nyväckta rörelsen att försöka mobilisera legaliserade invandrare för att genom sina röster påverka vårens primärval.

– Det här är bara början. Nu måste vi rikta all energi mot att registrera människor så att de får rösta och sända ett klart budskap till senaten och representanthuset i Washington om en invandringsreform, sade Hilda Delgado från serviceanställdas fackförening i Los Angeles till tidningen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga