Inrikes

Facklig kampanj mot sängbutik

Per-Erik Persson började som säljare på Sova-butikerna i Malmö och Lund i mars förra året. När han upptäckte att det inte betalades ut några ob-tillägg uppstod en konflikt med arbetsgivaren. – Det visade sig att det fanns ett kollektivavtal som företaget inte kände till och jag fick min ob, men när jag informerade andra timanställda […]

Per-Erik Persson började som säljare på Sova-butikerna i Malmö och Lund i mars förra året. När han upptäckte att det inte betalades ut några ob-tillägg uppstod en konflikt med arbetsgivaren.

– Det visade sig att det fanns ett kollektivavtal som företaget inte kände till och jag fick min ob, men när jag informerade andra timanställda om att de också hade rätt till ersättning gillade inte företaget det, säger Per-Erik Persson.

Efter att ha fortsatt att att arbeta fackligt fick han i början av december muntligt besked om att han var uppsagd. När Sova ställdes till svars för uppsägningen rann frågan ut i sanden och Per-Erik Persson fortsatte sitt arbete på butiken, men vid årsskiftet blev han återigen uppsagd, då skriftligt.

Den driftssektion som Per-Erik Persson varit med och byggt upp menar att det inte råder någon tvekan om att han har sagts upp på grund av sitt fackliga engagemang och inte på grund av arbetsbrist, vilket företaget anger som orsak.

– De har till och med sagt rent ut under förhandlingen att de inte är intresserade av att anställa människor som är fackligt aktiva, säger Peter Jacobsson från Malmö LS, som har deltagit i förhandlingen.

Nu väntar en andra förhandlingsomgång.

I helgen hölls blockader mot Sova-butiker i Malmö, Göteborg och Stockholm, där flygblad delades ut och LS-medlemmar försökte övertyga kunder att inte handla av Sova.

– I Malmö var det många besökare som vände i dörren när vi hade pratat med dem, vi fick bra stöd, berättar Peter Jacobsson.

Samtidigt som förhandlingarna med Sova pågår, kommer Malmö LS med uppgifter om att Sova-koncernens butiker – som finns i elva städer i Sverige – ingår i en priskartell under namnet Team Sweden. Kartellen ska ha kommit överens om att inte ge mer än fem procents rabatt på sängar av märket Hästens och den säljare som ger större rabatt än så riskerar sin affärs rätt att sälja Hästens.

I ett mejl som Arbetaren tagit del av får en av Sovas säljare klagomål för att ha erbjudit en kund ett lägre pris än det av kartellen överenskomna. I mejlet står bland annat: ”Vi får problem om säljare i offerter eller i mail specificerar rabatterade priser. Utöver att vi i Team Sverige sagt att vi skall hålla prisnivån uppe så får det ytterligare en effekt, nämligen att som nu, kunder springer runt och försöker få ännu bättre pris när dom märkt att prisbilden inte är så noga.”

Arbetaren har också tagit del av en dagordning från ett arbetsplatsinformationsmöte, där Team Sweden finns med som en av punkterna, samt informationen att bland annat prisbilden måste följas, annars riskerar butiken att inte få fortsätta som återförsäljare för Hästens sängar.

Sova AB:s vd Anders Davidsson förnekar att det skulle finnas något samarbete kring priser i Team Sweden.

– Team Sweden är något som Hästens har startat upp för lansering på den svenska marknaden, med gemensamt annons- och utställningsmaterial.

Men i en dagordning från ett möte på Sova nämns prisbilden som ett fjärde ben, och att butiker som inte följer detta kan få sluta som återförsäljare för Hästens.

– Det finns inget sådant prissamarbete vad vi känner till och skulle det finnas är det en fråga som vi får ta upp med Hästens.

Uppsägningen av Per-Erik Persson uppger Anders Davidsson beror på omstruktureringar i verksamheten.

– Den här personen står högst upp på turordningslistan och blir därför den första som sägs upp.

Malmö LS uppger att en representant för Sova har sagt under en förhandling att ni inte vill ha fackligt aktiva anställda, är det så?

– Det är inte Sovas policy. Vår policy är att vem som helst får vara engagerad i vilket fack som helst, säger Anders Davidsson.

Konkurrensverket är meddelat om misstankar vad gäller priskartellen och håller nu på att utreda

frågan.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga