Kultur

?Berömmelsens fram- och baksida

?När SVT i lördags sände en hel temakväll kring Beatles gavs även plats för två män som seglat med på berömmelsen utan att vara det minsta välkomna. De två är, till skillnad från hälften av beatlarna, i livet och heter Pete Best och Mark Chapman. Den förstnämnde var med i gänget tills han brutalt fick […]

?När SVT i lördags sände en hel temakväll kring Beatles gavs även plats för två män som seglat med på berömmelsen utan att vara det minsta välkomna. De två är, till skillnad från hälften av beatlarna, i livet och heter Pete Best och Mark Chapman.
Den förstnämnde var med i gänget tills han brutalt fick sparken av gruppens manager och gråtande lämnade lokalen, precis innan den stora världssuccén var ett faktum.
Hans öde kan kallas bittert, men namnet är ändå så starkt förknippat med Beatles att det säkert är ett ganska starkt varumärke – liksom skivbolaget Decca, vars chef för säkert hundrade gången med ett ironiskt leende berättade om när han tackade nej till ännu en gitarrgrupp; ”de är på väg ut”, under tidigt 1960-tal.
Den andre mannen är en av de mest hatade i världen: han mördade John Lennon den 8 december 1980. .
– Släng bort nyckeln, sade en arg Liverpoolbo, över 20 år efter mordet.

Lennons änka, konstnären Yoko Ono, vars själva varumärke stavas PEACE, har gång på gång använt sitt anhöriginflytande för att Chapman inte ska släppas. Nu har han suttit i 25 år, och lär inte bli fri inom överskådlig tid. Blev han det fick han det kanske inte så lätt heller. Alternativet som den arga Liverpoolaren rekommenderade var att mördaren skulle få gå omkring med ett plakat med texten: ”Jag är Mark Chapman”. Inte en enda låt signerad
Lennon–McCartney spelades i programmet om Chapman, de närmaste vill knappast stå för soundtracket till hans liv.
I Richard Lesters samhällsundergrävande A hard day’s night däremot fick vi njuta exakt hur mycket som helst av musik och anarkistisk humor av bästa märke.
Filmen har åldrats med största möjliga värdighet. En klassiker i nivå med Bergmans bästa. Mer sånt i teve!

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga