Inrikes

Robertsfors vill sänka rösträttsåldern

Robertsfors utsågs den 20 november till Årets ungdomskommun av den statliga myndigheten Ungdomsstyrelsen. Den lilla kommunen i Västerbotten arbetar aktivt med ungdomar, jämställdhet och med internationella samarbeten.Anna Nilsson, som sitter i styrelsen för Kommunens Ungdomsforum, KUF, är glad för utmärkelsen.– Jag tycker att det är jättebra, vi förtjänar verkligen det här, säger hon.KUF bildades för […]

Robertsfors utsågs den 20 november till Årets ungdomskommun av den statliga myndigheten Ungdomsstyrelsen. Den lilla kommunen i Västerbotten arbetar aktivt med ungdomar, jämställdhet och med internationella samarbeten.
Anna Nilsson, som sitter i styrelsen för Kommunens Ungdomsforum, KUF, är glad för utmärkelsen.
– Jag tycker att det är jättebra, vi förtjänar verkligen det här, säger hon.
KUF bildades för ett och ett halvt år sedan och får 60 000 kronor av kommunen varje år som de får spendera på aktiviteter för ungdomar.
– Ungdomar har börjat förstå att de kan påverka, att de inte är maktlösa. De engagerar sig och lämnar förslag på hur pengarna ska användas, säger Anna Nilsson.

KUF riktar sig till ungdomar i högstadiet och gymnasiet.
I början av året införde kommunen möjligheten för medborgare att väcka förslag i fullmäktige, och det gäller även ungdomar. Och det är framför allt ungdomar, inte minst KUF, som utnyttjar möjligheten. Just nu håller kommunen på att se över ett av KUF:s förslag; bussförbindelserna anser många ungdomar vara dåliga.
– Kommuntjänstemännen är positiva till att vi engagerar oss. De lyssnar verkligen och kommer själva med frågor, säger Anna Nilsson.

Kommunalrådet i Robertsfors, Hans Lindgren, anser att det är viktigt för hela kommunen att jobba med ungdomsfrågor på ungdomarnas villkor.
– Det är en överlevnadsfråga om man lyckas engagera ungdomar i politiken. Det ekonomiska systemet rasar utan dem.
Efter utnämningen har Hans Lindgren och kommunstyrelsen lagt förslaget att sänka åldersgränsen för att få rösta i kommunvalet till 16 år. Vid nästa kommunfullmäktigemöte i januari ska det beslutas om Robertsfors ska ansöka hos regeringens ungdomsminister Lena Hallengren om att få bli försökskommun.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga