Sommarföljetongen: Snart är det 1968 – Del 12

24

Tore Svärd hade gift sig. Hans hustru Elisabeth var mörk och smal och uppseendeväckande vacker. Hon målade sina stora ögon och arbetade i FNL-lokalen i snäv kjol och högklackade skor. Det var en starkt avvikande klädsel. Elisabeths långa hår svallade också i vågor ner över axlarna och hon liknade mest en stjärngnistrande reklamfilm för Lustre Creme Shampo.

Eftersom Tore var en betydande person i rörelsen, blev även hans privatliv diskuterat. Själva vigselakten var kort och undandrog inte mycket tid från kampen, den kunde inte kritiseras. Det kunde däremot bröllopsresan: en hel vecka i Stockholms skärgård! Ett oursäktligt slöseri med tiden. Vietnams folk mördas medan Tore tar ledigt för bröllopsresa. Antingen var man med i kampen eller också var man inte med.

– Har man inte rätt till något liv alls vid sidan av solidaritetsarbetet, undrade Elisabeth vädjande.

– Varför skulle just du ha den rätten, frågade Sixten Andersson. Alla vi andra ställer upp till tvåhundratio procent! Vi ska skaffa oss ett privatliv när Vietnam är befriat. Vi måste bekämpa tendenser till egoism i gruppen. Enda sättet att hålla kontakten med släktingar och vänner är att se till att dom också engagerar sig i kampen.

Medan kritiserandet ändå var igång, började flera vädra sina vällagrade synpunkter på Tore som ledare.

– Du ger för mycket intervjuer och syns för litet här i basarbetet, Tore. När deltog du senast i postningen av Vietnambulletinen, frågade Bosse Johansson.

– Eftersom Tore skriver halva bulletinen är väl det en tillräcklig arbetsinsats, försökte Jenny Åsgården påpeka.

– Nej, det är ingen orsak att skolka från basarbetet! Alla måste dela på skitjobbet.

– Då kan alla skriva sin del av tidningen också, framhärdade Jenny.

– Igår hörde jag att Tore ska resa till London för att bli intervjuad av David Frost i engelsk TV, sa Sixten surt. Det är ännu ett exempel på hans brister. Han smiter från det grå vardagsarbetet för att vinna personlig berömmelse. Det är ett djupt svek mot alla våra grundläggande tankar om enhet och solidaritet. Vi är inget Tore-Svärd-reklambyrå-aktiebolag.

– På den punkten kan jag lämna besked, sa Tore. Det är sant att David Frost har bett mig att komma till London, men jag sa att jag inte hade tid. Han fick komma hit om han ville ha någon intervju. Det hade inte han tid med, så det blir inget av med den intervjun.

De kritiska lugnades av detta besked. Stämningen blev mildare. Men Nina kunde inte skaka av sig ett visst obehag.

– Kan vi gå över till något annat?

Tore lät trött, men fortsatte. Hans ögon hade en mer blåsvart nyans än tidigare. Egentligen var han en märklig ledargestalt, visserligen nära två meter lång och sportigt vältränad och solbränd, men han såg alldeles för bohemisk ut. Alldeles för ostruken och manchesteraktig. Hans rödlockiga hår hängde och svängde runt huvudet när han talade och skapade en sorts ljussken runt hans panna. Det hade passat bättre hos en dirigent för en symfoniorkester än hos en FNL-ledare.

När hans blå ögon blev mörkare fanns det anledning för hans kritiker att se upp. Det fanns hos Tore Svärd denna förmåga till självständigt tänkande, som Nina beundrade mest av allt. Han hade en egen motor, han tänkte själv även om detta ibland placerade honom bland kantmänniskorna, de som kände sig tryggast i marginalen av samhället, som utrikeskorrespondenterna, som Svein.

Tore tog sats igen.

– Vi i vår grupp fick ansvaret för historiken om dom svenska FNL-grupperna, den som ska sändas till Vietnam. Det är viktigt att vi gör klart för vietnameserna att den svenska regeringen inte står bakom oss, utan tvärtom bekämpar oss. Vi måste acceptera att vietnameserna vill ha förbindelser också med den svenska regeringen, av rent diplomatiska skäl, men vi bör arbeta för utbyggda kontakter mellan våra arbetsgrupper och de vietnamesiska funktionärerna. Var det inte Bernhard som skulle göra ett utkast till historiken?

– Jag har skrivit några sidor, men jag hade inte alla uppgifter som behövdes. Här, låt det cirkulera på mötet, så kan jag notera synpunkter.

– Bra. Sedan vill jag gärna höra synpunkter på det tal jag ska hålla på kongressen. Jag har som ordförande fått i uppgift att hålla invigningstalet. Fast det kanske jag ska avböja, om jag riskerar att synas för mycket?

– Nej, ropade Nina och några till med bestämda röster.

Det hade länge förvånat henne hur lätt det var att få sin vilja igenom på mötena, om man bara var redo att ropa fort och kraftfullt. De flesta visste inte exakt vad de skulle tycka eller också hade de tankarna på annat håll. Medan de orienterade sig, fattades besluten via rop från de snabbaste.

– Tore talar bäst, förtydligade Nina. Han lägger fram vår syn klarast och tydligast, det vore dumt att förbjuda honom att framträda bara för att han är bra på att göra det.

– Jag håller med i just det här fallet, sa Danne. Men det är där risken ligger, att vi blir en vanlig elitorganisation med hierarkisk struktur, om dom bästa alltid får göra det som dom är bäst på. Det är därför det är viktigt att Tore gör sin del av basarbetet.

– I så fall måste han arbeta dubbelt så mycket som vi andra, svarade Nina. Om han både ska göra det som han är bäst på och det som vem som helst kan göra.

– Den där diskussionen ger ingenting, den får ni ta efter mötet, avbröt Tore. Till sakfrågorna. Mitt tal ska ha rubriken ”Vår teori och praktik i Vietnamarbetet”. Jag har några tankar kring det och jag vill höra era åsikter om det. Grunden måste vara att kampen i Vietnam är en revolutionär kamp: ”Eftersom vår kamp bygger på solidaritet med den revolutionära klassen i Vietnam, är den revolutionär. Det är därför med glädje vi måste hälsa det faktum att vår nuvarande regering, våra skol- och universitetsrektorer, polismakten, våra politiska partier och andra instrument i den svenska borgerliga apparaten börjar uppleva oss som en fara och börjar bekämpa oss. Det är inte en dålig sak att polisen är ute efter oss, det är en bra sak. Det är ett gott tecken för det visar att vi är inne på rätt väg.”

Ingen hade något att invända. Han fortsatte.

– ”Ingenting reaktionärt faller av sig självt utan att man blåser på det, petar omkull det eller spränger det i bitar. Därför måste vi slå mot den amerikanska ambassaden, mot Saigons utsända propagandaministrar och mot den svenska statens representanter när de ställer sig på USA-regeringens sida. Denna del av kampen är speciellt viktig att studera, eftersom den är förbjuden i vårt land. Regeringen och polisen i Sverige framträder till president Johnsons försvar och söker på allt sätt stoppa våra aktioner och spionera på vårt arbete. Även detta är till stor hjälp för oss.”

Tore såg sig omkring. Den lilla publiken lyssnade spänt. Han läste vidare i manuskriptet.

– ”Det faktum att polisen hela tiden bara kan lägga sig i och trakassera vårt arbete medan vi hela tiden har initiativet, gör att vi har övertaget i strategiskt avseende. Därtill måste vi se till att också ta initiativet taktiskt. Vi väljer tid, plats och aktionsform så att de bäst passar oss. Förlorar vi initiativet vid någon aktion, bör vi försvinna för att dyka upp senare på ett annat ställe och på nytt är det då vi som har initiativet!”

Tore vek ihop sina papper och gruppen applåderade entusiastiskt. Hanna ville ha med något om Vietnaminsamlingen i talet, något om insamlingens pedagogiska funktion och vikten av att man verkligen nådde målet en miljon kronor till FNL före första maj. Det pedagogiska var viktigt: det var enkelt att be nya aktivister hålla i bössan och på det viset fick de nya en känsla av att de behövdes, att de kunde göra en insats direkt. Då fick de genast en massa frågor om kriget och därav kom en lust att lära sig mer, på det viset kom de med i studiecirklarna och på det viset kom kunskapen från cirklarna effektivt ut på gator och torg.

Jag kan förstå om FNL tycker att en minister och den svenska regeringen är viktigare än våra grupper.

Mötet övergick till diskussion om produktion av nya affischer och nytt studiematerial.

Det hade kommit brev från Den norske solidaritetskomitté for Vietnam i Oslo:

”I anledning av et nylig opprettet demonstrasjonsnett som fortrinnsvis skal anvendes till ulovlige, hurtige och forholdsvis små aksjoner her i Oslo, skriver jeg for å spörre om det var mulig om Deres kontor hadde noen instruktive brosjyrer som omhandler slike aksjoner, å sende oss.”

Nina fick brevet, eftersom hon med sina kunskaper i danska ansågs lämpad att förstå norska. ”Förfrågan om handledning i små, olagliga och snabba aktioner” skrev hon med blyerts i kanten på brevet.

– Jag tycker att Tore borde ha åkt till London, sa Nina till Bernhard när de var på väg hem efter mötet. Vem skulle inte vilja bli intervjuad av David Frost, han som brukar intervjua presidenter och statsministrar? Tänk vilken chans att få tala för Vietnams folk i BBC. Tore som verkligen kan förklara vad det handlar om. Han är bättre än någon annan på det.

– Ja, ja, sa Bernhard. Dom har väl sina egna Tore Svärd i England. Det var nog bra för vår sammanhållning att han tackade nej. Vi har så mycket annat att hålla samman mot. När jag höll på med den här historiken samtidigt som jag gick med i demonstrationen med Palme och Nordvietnams ambassadör i Moskva förra veckan, då blev jag verkligen fundersam. Tänk om Palme och Svenska kommittén för Vietnam lägger beslag på Vietnamfrågan för egen räkning och övertar inte bara våra sympatisörer utan också FNL och Nordvietnam. Det var ett skickligt arrangerat fackeltåg med Palme och ambassadören sida vid sida. Lugnt och värdigt och sextusen personer. Det gick ut på teleprintrarna i hela världen. I USA väckte det stor förbittring. Jag kan förstå om FNL tycker att en minister och den svenska regeringen är viktigare än våra grupper.

– På kontoret säger dom att Palme bara engagerar sig i Vietnam för att splittra den svenska vänstern här hemma och att allt han säger är hyckleri.

– Det är bra hycklat i så fall, sa Bernhard tankfullt. Jag blundade och föreställde mig att Palme hade varit en av oss. Det där han sa om att det är USA och inte FNL som är hotet mot demokratin i Vietnam, det kunde väl Tore eller du och jag också ha sagt?

– Men vi gick med i deras tåg. Fast i protest. Vi måste ha varit fler än gråsossarna för vi är mer vana att ställa upp. Men vad skulle vi ha gjort, menar du? Det hade väl gjort ett konstigt intryck på deras ambassadör om vi inte hade ställt upp?

Nina förstod vad Bernhard menade och ändå inte.

– Du ser hur det är, sa han. Politik är invecklat. Om nu USA tar hem sin ambassadör i Stockholm som dom hotar att göra, då måste man erkänna att Palme ändå satte något på spel, att han inte enbart höll ett riskfritt tal med tomma fraser.

– Det är på tiden att dom tar hem hela sin ambassad, tycker jag. Sverige borde ha brutit förbindelserna med USA helt och hållet för länge sen.

– Hörde du att hamnarbetarna i USA vägrar att lossa Volvo- bilar? Det kan bli dyrt för Sverige. Och vi måste se upp. Politisk taktik är socialdemokraterna inihelvete skickliga på.

 

25

Helena hade börjat arbeta på Eugeniahemmet. Det låg på Lidingö och där vårdades vanskapta barn. Hemmet såg ut som en jättestor gammal herrgård, inte så olik resten av de stora villor som kantade Ninas väg upp från stationen.

Framför den imponerande huvudbyggnaden med sina långa rader av smårutiga fönster, bredde en ödslig gårdsplan ut sig. Över den färdades en sköterska med en rullstol. I rullstolen satt ett barn med uppsvällt päronformat huvud som Nina inte kunde slita blicken ifrån, fast hon insåg att det var oartigt att stirra. Först när rullstolen korsat nästan hela planen såg hon att sköterskan var Helena. Uniformen och den lilla vita mössan gjorde henne oigenkännlig. Hon ropade och Helena ropade tillbaka.

– Kom, vi ska äta lunch!

Nina kämpade emot sin instinktiva önskan att vända genast och ta nästa tåg tillbaka. Eugeniahemmet var hotfullt, mörkt och dystert och hon visste inte vartåt hon skulle titta när hon gick fram mot Helena och rullstolen.

– Hej och välkommen. Jag har sagt att jag får besök, dom har inget emot det. Det är bra för barnen att träffa människor. Det här är Nils. Hälsa på Nina, Nils.

En tunn hand räcktes mot henne och när hon tog i den hängde den slapp inne i hennes. Hon fick en känsla av att hon hälsade på döden och släppte hastigt taget.

Han hörde tydligen bra, så hon kunde inte fråga vad han hade för sjukdom, varför huvudet såg så hemskt ut. När de kom in i huvudbyggnaden blev mängden av egendomliga defekter så stor att Nina började irra med blicken hit och dit, i ett fåfängt försök att inte specialstudera något särskilt uppseendeväckande lyte.

Många satt i rullstol, sneda, vinda förvridna kroppar, hopsjunkna ryggar, långsmala ansikten, förtjockade kroppar, munnar som drogs av och an över ansiktet och försökte forma begripliga ord, munnar med dregel hängande ner över hakan, händer och ben som rörde sig okontrollerat hit och dit, som om dessa förtvinade kroppar övade sig i konsten att flyga med armarna som vingar, ansikten som log så våldsamma leenden att det gjorde ont att se dem, huvuden utan hår, de som gick kom haltande, hasande, somliga med käpp. Barn med käppar i båda händerna.

Det var tydligt att Helena var omtyckt, många av barnen försökte klappa henne och viftade skrattande mot henne när de kände igen henne på avstånd.

Att bli lärare, det är att stå på fel sida i kampen.

I matsalen stod långa bord med plats för alla rullstolarna emellan. De som kunde äta själva spillde med sina darrande, slängande, gungande händer. Helena matade, många kunde inte använda sina armar. En liten flicka hade klänningsärmarna uppfästade vid axlarna. Nina erbjöds att mata eller äta, men förmådde ingetdera. Helena föreslog att hon skulle gå ner på gården en stund, så kunde de talas vid efter måltiden. Nina lydde tacksamt, och väl ute bestämde hon sig för att aldrig mer gå in.

– Det kan vara litet jobbigt första gången, sa Helena när hon kom ut efter maten. Man ser bara lytena. Sen lär man känna människorna, varje barn är en individ och många är underbara människor. Jag trivs jättebra här, jag har aldrig känt mig så uppskattad. Halva problemet för barnen här är omgivningens reaktioner. Folk blir så där dörädda som du. Det skulle inte vara så farligt att vara vanskapt, om inte dom friska irrade så med blicken. Det är skitjobbigt att ta ut barnen på utflykt. Ibland vill jag ha en plog framför mig som plogade undan alla vanliga friska människor. Då kunde dom här barnen få uppleva naturen, luften, vattnet, fåglarna, på sina egna villkor.

– Trivs du verkligen här?

– Jag tycker det är dramatiskt och intressant att arbeta här. Jag lär mig mycket. Det finns en tragedi som grund för livet här, men utifrån den finns det en motsvarande större glädje än i vanliga livet.

– Jag beundrar dig som står ut, suckade Nina och tittade längtansfullt mot vägen som ledde tillbaka till Kyrkvikens station och tåget.

– Jag är tusen gånger hellre här än i vanliga skolor som Marie-Louise. Vikariera som fransklärare, det är väl ändå höjden av brackighet.

– Franska var det enda språk hon lärde sig i Menton.

– Ja men, du. Kommer du ihåg vad man tyckte om sina lärare, gamla råttor som inte haft vett att ordna ett bättre jobb. Och så blir hon sån. Visserligen bara vikarie, visserligen bara korttidsvikariat, visserligen inte behörig. Men är det någon ursäkt? Här kan jag känna att jag är på barnens sida, att vi håller ihop. Inget av barnen föraktar mig för att jag arbetar med dom. Men en vanlig lärare är alltid förtryckare i förhållande till eleverna, det måste du hålla med om? Att bli lärare, det är att stå på fel sida i kampen. Det har jag sagt till Marie-Louise.

– Vad svarade hon då?

– Att hon måste försörja sig.

– Det måste hon väl också.

– Det är ingen ursäkt. Jag ger katten i om nittio procent av dom amerikanska soldaterna i Vietnam säger att dom måste försörja sig. Man måste ta ansvar för vad man gör. Se på dig. Du kan inte försörja dig på din praktikantlön, men nu tänker du ändå inte bli butikschef fast du erbjuds tredubbel lön. Du vill göra något eget, även om du inte kan leva på det.

– Tänk om jag blir butikschef ? Jag har inte gett besked än.

– Det blir du inte.

– Jag har inte bestämt mig än.

– Vi får väl se. Men jag skulle bli hemskt besviken på dig om du sa ja. Bara så du vet det. Oj, nu måste jag gå. Vi ska börja lägga barnen. Butikschef, redan titeln låter som en borgarbracka.

– Vad du är bestämd och har åsikter numera.

– Jag utvecklas som alla andra. Jag har en bok där jag skriver upp saker som jag kan ha användning för senare. Jag kanske blir författare till slut i alla fall.

Barnen på Eugeniahemmet gav Nina ångest. Hon ville hem och sova. Men idag hade hon fått en extra ledig dag för att kunna följa en tjugonde-decemberrättegång på Rådhuset. Hon hade planerat att äta middag med Bernhard på Rendez-Vous efteråt. Sedan skulle de gå på bio och se Bunuels Dagfjärilen på Plaza, med den fantastiska Catherine Deneuve i rollen som Severine.

Nina kom en halvtimme för sent till tingsrätten, men förhandlingarna hade inte börjat. Det gifta paret Niklas och Gunnel Strömgren från Hägersten satt i den stora väntsalen och läste på sina försvarstal. Det rådde ingen tvekan om att de skulle bli dömda. Alla som hittills hade åtalats för någon Vietnamdemonstration hade blivit dömda.

– Men ni har ju inte gjort något, sa Nina, då måste det finnas en liten chans att ni blir frikända?

– Inte vi. Niklas åker alltid fast, polisen verkar inte tro att en demonstration är slut förrän Niklas är gripen. En gång fick vi bekräftat av en kamrat som blev tagen före oss att polisen stod på stationen och sa: ”Är Strömgren här?” När han inte var där åkte dom hem och tog honom i lägenheten. ”Försök inte komma undan”, sa dom, när dom slet upp dörren och störtade in. ”Vi vet nog att du var med.” Vi är ju alltid med på FNL- demonstrationerna, så det stämde.

Den röda banderollen kunde inte visas i rätten. Den hade försvunnit i tumultet.

Nu ropades målet upp. Åklagaren mot Niklas och Gunnel Strömgren, sal fjorton.

Åklagaren var en knastertorr herre av obestämbar ålder mellan femtio och sextiofem. Med sin mässande röst talade han om paret Strömgren som om de var avancerade förbrytare som samhället måste göra allt för att skydda sig mot. Vari bestod då deras brott?

De hade enligt åklagaren på kvällen den tjugonde december nittonhundrasextiosju på Barnhusgatan utanför Folkets Hus ropat ”Mot ambassaden” samt burit en banderoll med texten ”Demonstrera den tjugonde december”. Banderollen skulle ha varit röd. Vid Adolf Fredriks kyrka skulle paret Strömgren enligt åklagaren ha uppviglat och ropat ”Bryt igenom” samt upprepat ”Mot ambassaden”.

Den röda banderollen kunde inte visas i rätten. Den hade försvunnit i tumultet. Tre polismän vittnade samstämmigt om att de hade tagit den i beslag, men den hade sedan försvunnit. De åtalade hävdade att det aldrig funnits någon sådan banderoll. Nina satt på den bakersta bänken av fällbara trästolar och undrade vad en sådan banderoll kunde ha haft för uppgift just på själva kvällen den tjugonde december. Kanske kunde en sådan banderoll ha använts vid tidigare torgmöten. Hon hade inte sett någon banderoll med den texten under hela demonstrationen. Hon hade inte heller sett Strömgrens vid Adolf Fredriks kyrka, men de kunde ha passerat innan hon och Helena kom dit.

Gunnel Strömgren berättade varför hon omöjligt kunde ha varit vid Adolf Fredriks kyrka, som åklagaren påstod:

– Jag hade bråttom hem, för jag var ansvarig för försäljningen före mötet. Jag skötte bokbordet och sålde tidningar och böcker, pennor och märken. Jag hade alla pengarna i väskan, omkring fyrahundra kronor, och ville hem så fort som möjligt. Jag bar också på en tung väska med allt som inte hade blivit sålt, överblivna tidningar, böcker, pennor och märken. Alldeles utanför Folkets Hus grep en civilklädd person, som jag nu antar var en polis, tag i mig och ryckte ifrån mig handväskan med pengarna. Jag ropade: ”Min handväska, min handväska!” Ingenting annat. Då såg jag en polis i uniform som sparkade in väskan under en polisbuss. När jag försökte hämta den kom en annan polis och tog mig i håret och drog med mig in i polisbussen samtidigt som han ropade: ”Det finns väl plats för den här jävla horan också.”

Niklas Strömgren berättade att han kom rusande efter att ha hört sin fru ropa att hon förlorat sin handväska. Han frågade om han kunde få tillbaks den, men då gav en civilklädd polis order om att också han skulle med i bussen: ”In med den jävla hallicken bara.”

Två försvarsvittnen intygade att Gunnel Strömgren verkligen hade förlorat sin handväska. Men åklagaren ansåg att hon bara hade ha en väska full med banderoller som skulle bäras i demonstrationen och att hon tillsammans med maken, Niklas, hade burit den stora röda banderollen med texten ”Demonstrera den tjugonde december”.

De tre poliserna, som var åklagarens enda vittnen, intygade att de hade sett den stora banderollen, men bara en var säker på att han hade hört uppviglande rop just från Gunnel Strömgren. De andra två tyckte inte att det spelade någon roll: ”Man hade säkert kunnat gripa femtio till, men vi tog dom vi såg som mest aktiva.”

Som ytterligare bevis pekade åklagaren på ett fotografi där Niklas Strömgren gick armkrok med Dag Myrenberg utanför Folkets Hus.

– Och sådant gör man väl inte helt utan avsikter, avslutade han.

Nämndemännen nickade som om de instämde helt. Åklagarens slutplädering fick Nina att rysa i sin trästol.

– Paret Strömgren är klart och tydligt yrkesdemonstranter. De är alltid med och de har era gånger tidigare dömts i tings- rätten. Skymfande av utländsk rikssymbol, våldsamt motstånd, ohörsamhet mot ordningsmakten. Det är i stort sett endast uppvigling som fattas. De representerar de värsta pöbelfasoner man kan möta i den politiska opinionsbildning som pågår på gator och torg. De har nu klart och tydligt visat att bötesstraff inte har någon verkan i deras fall. Eftersom det dessutom har kommit till min kännedom att det numera finns en fond för bestridande av yrkesdemonstranters bötesbelopp, ser jag ännu mindre anledning att förorda ett så milt straff som dagsböter. Dagsbotens storlek torde inte kunna få någon avskräckande effekt eller bidra till att avhålla paret Strömgren från fortsatt brottslig verksamhet. Jag yrkar därför frihetsstraff för båda makarna.

Riskerar ni inte att ytterligare öka klyftan mellan de demonstrerande ungdomarna och det etablerade samhället om ni utkräver så hårda straff?

Efter förhandlingarna hörde Nina en journalist från Expressen intervjua åklagaren. Båda två talade med allt högre röster. Åklagaren förklarade hur viktigt det var med frihetsstraff för dessa ovanligt förhärdade brottslingar. Det skulle ha stor effekt, om inte på just dessa personer så rent allmänpreventivt. Det skulle avhålla andra från att begå liknande brott.

– Jämställer ni alltså Gunnel Strömgren och Niklas Strömgren med vilka brottslingar som helst?

– Nu vill jag inte diskutera det här mer, sa åklagaren och viftade med den hand som inte höll i portföljen.

– Riskerar ni inte att ytterligare öka klyftan mellan de demonstrerande ungdomarna och det etablerade samhället om ni utkräver så hårda straff?

– Det är en politisk fråga. Politik vill jag inte diskutera här.

– Men det här är väl en politisk rättegång?

– Inte alls. Åklagaren fortsatte att vifta med händerna för att försöka bereda sig väg genom klungan av intresserade åhörare och när det uppstod en öppning försvann han bort i korridoren.

– Om inte det här är en politisk rättegång, så vet inte jag vad som är en politisk rättegång, sa Bernhard som just anlänt. Jag tror att polisen och domstolen gör ett taktiskt misstag, sett från deras håll alltså. Den här rättsvidriga behandlingen, alla dessa polisövergrepp, det ger oss så fantastiskt mycket sympati från vanligt folk, som vi inte skulle fått annars. Pengarna bara rasar in till bötesfonden. Men tre polismän som får vittna om att allt gick till som dom hela tiden har sagt, ska det verkligen kunna räcka för en fällande dom i ett rättssamhälle?

– Vem har sagt att det här är ett rättssamhälle, sa Niklas Strömgren. Det tror du bara innan du har åkt fast.

– Tage Erlander som inbjuder alla ungdomsorganisationer till konferens för att diskutera klyftan mellan ungdomen och samhället, han kunde ju göra ett studiebesök här på Scheelegatan nån gång, sa Nina. Då fick han se med egna ögon vad det hela handlar om. Ni kan inte få fängelse! Någon liten rest av rättvisa finns det väl kvar, någonstans.

Det skulle meddelas dom om tre veckor.

Fortsättning följer…

Publicerad
5 days sedan
Nino Come har tecknat ett syndikalistiskt 1 majtåg.
Vad händer på 1 maj runt om i landet?  Foto: Nino Come

Det här händer på 1 maj 2025

Arbetarrörelsens högtidsdag närmar sig samtidigt som levnadskostnaderna stiger och repressionen mot fristående och stridbara fackföreningar ökar. Vill du protestera på 1 maj? Arbetaren listar demonstrationer och evenemang runt om i landet.

Göteborg

1 maj-manifestation till minne av de Spanienfrivilliga
Masthuggstorget, kl. 11:00
”Gemensam traditionsenlig manifestation på 1 maj på Masthuggstorget kl 11.00 för arbetarrörelsen till minne av de svenska frivilliga under spanska inbördeskriget 1936-1939. Musik av Matilda Magnusson. Tal och bokförsäljning vid minnesmonumentet.”

Syndikalistiskt 1 Maj
Masthuggstorget, kl. 12:30
”Fackföreniningslegendaren Joe Hills ord ekar ända fram till i dag. Årets demonstration sker i en omvärld full av krig och folkmord och ett Göteborg präglat av repression mot fristående och stridbara fackföreningar och rörelserna som motsätter sig folkmordet som pågår i Palestina. Dessutom tornar sig fascism och finanskris upp från USA och spiller ut över hela världen.

Även om de kan kännas som att allt står emot oss som vill se en bättre morgondag för oss själva och våra kamrater, även om sorgen har sin plats så måste vi fortsätta kämpa och organisera. Låt motstånd på gatan, arbetsplatsorganisering och facklig kamp stå på agendan återigen. Vi inspireras av Hamn4:ans blockad mot israeliskt krigsmaterial och backar Erik!”

Klubb Klasslös: Sörj inte, festa loss!
Skeppet GBG, Amerikagatan 2, kl. 17:00
”Syndikalistiskt Forum presenterar stolt den självklara efterfesten! Efter förra årets slutsålda succé återintar Klubb Klasslös nu Skeppet GBG. Kom och varva ner efter en dag av klasskamp: ta något gott att dricka, vila ut de sönderdemonstrerade fötterna i baren eller dansa loss natten lång. Dörrarna öppnar 17:00 och quiz serveras redan 18:15, så se till att komma i god tid. På scen: Ohnesorg, LM308, Kollektivet Räkmannen, DJ ASS-ID BEACH”

Stockholm

La Mano – Högtidlighållandet av de Spanienfrivilliga
09:30, La Mano-monumentet på Katarinavägen
På 1 maj högtidlighåller vi varje år minnet av de svenskar som reste ner till Spanien under inbördeskriget för att delta i försvaret i demokratin och socialismen. Då hotet från fascismen inte är borta är det viktigt att vi håller deras minne vid liv, som inspiration och påminnelse om det ansvar som ligger på våra axlar. 

Syndikalistiskt 1 maj:
Plattan/Sergels Torg, kl. 11.00
12:00 avmarsch mot Stortorget, Gamla Stan. 13:00 Tal, musik och allsång. Partisymboler undanbedes. Talar gör bla Stockholms LS, SUF Stockholm, Allt åt Alla Stockholm.

Anarkistisk 1 maj
Stortorget, Gamla stan, kl. 14.00
”Snart är det 1 maj men det kapitalistiska systemet fungerar fortfarande precis som det är tänkt att göra. En liten minoritet äger en majoritet av världens tillgångar och resurser. Och i skuggan av deras rikedom gror alltid fascismen. Exempelvis så äger de 1 procent rikaste i Sverige 35,8 procent av den samlade förmögenheten i landet. Samtidigt får vi arbetare det sämre och sämre för varje år som går, parallellt med att regeringen inte längre döljer sin fascination för fascismen.

Att förstå att vi – arbetare – delar minnen och erfarenheter om att födas och leva underordnad överklassen ska inte enbart 1 maj ge oss viljan att bekämpa klassamhället. Den viljan ska alltid finnas där. Vi, arbetare har skapat den här världen och det står således i vår makt att ta den ifrån klassen som äter en majoritet av det som vi producerar. Varje dag förlorar vi mark genom att vi försöker särskilja oss från varandra, det tycks vara många som har gått på den nyliberala myten om att vi som individer är vår egen lyckas smed. Anarkismen och syndikalism har existerat i praktiken. Där har arbetare kollektivt organiserat sina arbetsplatser och sina områden bortom den kapitalistiska profiten och auktoritära modeller. Organisera dig. Utbilda dig. Backa Erik. Ett enat folk kan aldrig splittras.”

1 maj med Cyklopen och Brand!
Cyklopen, kl. 17.00

”Runtom i världen attackeras förutsättningarna för liv genom krigshets, folkmord och kontroll, men i mörkret griper vi efter varandra. Vi krokar arm på gatorna, på arbetsplatserna, i hemmen, på demonstrationerna och på Cyklopens 1 maj-fest!”

Malmö

Upp till KAMP!(sport) med Collective Effort IF
Jesusparken, 10:00
”På 1 maj samlas vi i Jesusparken, där Collective Effort IF kommer hålla i ett fyspass utomhus. Till ljudet av socialistiska kampsånger vill vi fokusera vår ilska innan dagens demo och årets kommande kamper.”

1 maj med Allt åt alla
Jesusparken, kl. 11:30

”Gå med i vårt block på 1 maj! Vi ses i Jesusparken kl 11.30 för gemensam strapats till Vänsterpartiets demonstration på Möllevångstorget. Vi grillar efteråt i parken nere vid Stadsbiblioteket och sen blir det fest på kvällen. 13.30: Vi går till Möllevångstorget och ansluter till Vänsterpartiets demonstration under parollen Alla ska ha råd!”

Amalthea Bokkafé fyller år – Sweet sixteen
Amalthea Bokkafé, 12:00
Vi fyller 16 år av kamp och kamratskap! Kom och köp en tårtbit och drick en kopp kaffe. Lyssna på musik och sjung kampvisor med oss innan vi beger oss till årets demostration på Möllevångstorget.

Revolutionär 1 Maj Blockera, Strejka, Vägra
Möllevångstorget, kl. 15:00
Tiden vi befinner oss i kräver motstånd och revolt. Både globalt och lokalt ser vi stora kapitalistiska omstruktureringar som förutsätter att vi anpassar oss. Vi ser kapitalisterna attackera varandra, som manifesteras genom till exempel tullkrig, höjda matpriser, klimatkris och folkmord, medan vi betalar priset. Igen! SUF Malmö, Autonom organisering, Södra Klubben, Malmö LS, Örestads LS

Gävle

Syndikalistisk 1 maj
Joe Hill-gården, kl. 12:00. 
Varmt välkomna alla kamrater till 1 maj på Joe Hill – gården. Klockan 12.00 öppnar portarna och grillen. 13:00 öppnar scenen. Dagen kommer att ha internationell solidaritet i fokus, med gratis mat, musik, tal och kamratskap.

Joe Hill – En man med många identiteter
Skottes Musikteater Norra Köpmangatan 11, kl. 16:00

“Joel Hägglund – en fattig, musicerande arbetargrabb från Gävle for till USA för att finna jobb, bostad och kanske kärlek. Ett liv. Som Joe Hill fann han något helt annat och engagerade sig därför för yttrandefrihet, jämlikhet, löner och mat åt folket via fackföreningen IWW. Vi börjar med föreställningen och efter paus med servering så fortsätter vi lite mer lössläppt med egna, andras och Joe Hills låtar och berättelser.”

Norrköping

Syndikalistisk 1 maj Norrköping
Tyska torget, kl 11:30
”Delta i Norrköpings syndikalistiska 1 maj-firande!
10.00 – Frukost på fackföreningslokalen.
11.30 – Samling Tyska Torget för demonstration.
12.00 – Demonstrationståget avgår, avslutning vid Norrköpings Konstmuseum med tal och sång. Därefter grillning på fackföreningens innergård! LS bjuder på korv med tillbehör.”

Nyköping

Efterhäng på 1 maj:
Kulturhuset Magasinet. Periodgången 2, från kl. 15.00.
”På en av årets viktigaste dagar samlas vi för att påminna oss själva och andra om att en annan värld är möjlig. Då fascism, krig, klimatförnekelse och nationalism härjar runt i världen behöver vi varandras sällskap, värme och pepp för att orka kämpa. Ge dig ut och demonstrera på gatorna och kom sen till Magasinet! Efterhäng på Magasinet! Pizza, fika, quiz och allsång.”

Umeå

Antifascistisk 1 Maj 2025.
Vänortsparken, kl. 12.30.

Det frihetliga bokkaféet Angbett och den syndikalistiska fackföreningen Umeå LS bjuder in dig att delta på frihetligt 1 maj i Umeå, denna gång som ett antifascistiskt 1 maj. 12.30, samling i Vänortsparken. 13.30 Demonstrationståg. 14.00 Fika och samkväm på Bokkafe Angbett.

Uppsala

Revolutionär frukostbuffé.
Kafé Mumrik, Kungsgatan 61, kl. 10:00-14:00
Välkomna ännu en gång till ett revolutionärt 1 maj-firande, denna gång på Kafé Mumrik vid Uppsala centralstation! En sådan viktig och festlig dag inleds självklart med en revolutionär frukostbuffé för trettonde gången. Även i år fixar Ingen Människa är Illegal Uppsala frukosten i samarbete med Bokkafé Projektil.

För en jämlik arbetskraft
Carolina Rediviva, kl. 13:30
Häng med Uppsala LS på 1 maj!

Revolutionär feministisk 1 maj
Carolina Rediviva, kl. 13:45.
Överge partipamparna och de trötta sossegubbarna på 1 maj, kom och visa ditt missnöje mot systemet och utnyttjandet av arbetande kvinnor och män över hela världen! 

Västerås

Fira 1 maj med Västerås LS
Sigmatorget (vid fontänen) 12.00-14.00

Västerås LS bjuder in till ett öppet torgmöte med fika, infobord, tal och musik. Så ta med kompisen, kollegan, sambon, mamma, farfar – eller bara dig själv – och kom och fira solidariteten, motståndet och gemenskapen med oss!

Kan vara en bild av text

Köpenhamn

Antifascistisk 1 maj
12.00- 19, Edel Sauntes Allé 23.

Kom till Antifascistisk 1 maj 2025! Med musik, politiska evenemang och goda vänner kommer vi att uppmärksamma Internationella arbetardagen bakom sjön i Fælledparken.

Antifascistisk 1 maj är först och främst en kampdag som lyfter fram de strider vi utkämpar varje dag. I en värld där kapitalismen och fascismen ständigt försöker bryta ner oss, skapar den med sin eviga önskan om tillväxt och expansion förtryck, krig och förstörelse. Men denna dag är ett tillfälle att samlas och fira vår rörelse, som växer sig större för varje dag.

Publicerad Uppdaterad
3 weeks sedan
Arbetarens redaktionskollektiv Christin Sandberg, Amalthea Frantz och Vendela Engström tilldelas priset Årets redaktör 2025 av Frilans Riks. Foto: Mika Kastner Johnson, Privat

Redaktionskollektivet på Arbetaren är Årets redaktör 2025

Redaktionskollektivet på tidningen Arbetaren – chefredaktör Amalthea Frantz tillsammans med redaktörerna Vendela Engström och Christin Sandberg – har utsetts till Årets redaktör 2025. Redaktionen har trots påtagliga utmaningar fortsatt sitt arbete med ”värdighet, integritet och publicistiskt mod”, skriver Frilans Riks i motiveringen.

Arbetarens redaktionskollektiv tilldelas priset Årets redaktör 2025 av Frilans Riks.

– Vi är mycket glada för det här priset med sin fantastiskt fina motivering. Det tilldelas redaktörerna, men jag menar att alla anställda på tidningen ska ta åt sig av äran, säger Amalthea Frantz, chefredaktör på Arbetaren, i samband med att priset delades ut under Frilans Riks årsmöte på måndagen.

Redaktörerna får priset för att de ”trots påtagliga utmaningar – inklusive juridiska processer, indraget presstöd och begränsade ekonomiska resurser” – har fortsatt sitt arbete med ”värdighet, integritet och publicistiskt mod”, skriver Frilans Riks, Journalistförbundets frilansklubb, i ett pressmeddelande.

Enligt prisjuryn visar redaktörerna ”en konsekvent respekt för frilansare och kollegor, vilket gör dem till ett föredöme i branschen”.

– Frilansskribenterna är värdefulla för oss, som är en liten Stockholmsbaserad redaktion. De besitter specialkunskaper, är ovärderliga tentakler ut i landet och ger oss möjlighet att ibland göra nedslag i underbevakade områden i världen, säger Amalthea Frantz.

My Vingren är Årets frilans 2025

Frilansjournalisten My Vingren tilldelas priset Årets frilans 2025. Hon får priset för sin orädda och uthålliga granskning av våldsbejakande högerextremism.

– Det är extra hedrande att dela årets utmärkelser med frilansen My Vingren som länge granskat den våldsamma ytterhögern, säger Amalthea Frantz.

My Vingren ”driver sitt arbete med ett engagemang som vida överstiger den ersättning hon får, och gör det med både journalistisk skärpa och personlig ödmjukhet”, skriver Frilans Riks i motiveringen, och fortsätter:

”My är inte bara en driven grävande reporter, utan också en kollegial röst i frilanskollektivet – alltid generös med råd, stöd och resurser.”

Arbetarens redaktion, representerad av Tuija Roberntz, Amalthea Frantz och Johan Apel Röstlund tog emot priset Årets redaktör 2025 på Frilans Riks årsmöte måndagen den 7 april 2025.

Integritet, mod och solidaritet

Båda vinnarna visar, enligt Frilans Riks, prov på ”det bästa inom svensk journalistik: integritet, mod och solidaritet”.

Abdullatif Haj Mohammad, som representerar juryn från Frilans Riks, säger att urvalsarbetet har varit både lustfyllt och krävande.

– Vi har lagt stor vikt vid att noggrant läsa och gå igenom varje nominering som kommit in. Det är en ynnest att få ta del av så mycket stark, modig och angelägen journalistik – men det gör också urvalet till en svår och ansvarsfull uppgift, säger Abdullatif Haj Mohammad.

Publicerad Uppdaterad
4 weeks sedan
Tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm kan ha ett nytt arbete i sikte. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT, Christine Olsson / TT. Montage: Arbetaren

Landerholm ny vd för kritiserat hamnbolag


Den före detta nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm, som nyligen fick avgå från sin befattning efter en rad skandaler, kan snart bli ny vd för hamnjätten Gothenburg Roro Terminal. Detta i ett försök från företagets sida att höja anseendet efter skandalen med uppsägningen av fackbasen Erik Helgeson.

Henrik Landerholm, som nyligen fick avgå från sin befattning som nationell säkerhetsrådgivare efter en rad skandaler, kan snart kanske se fram emot ett nytt högprofilerat jobb: Han föreslås bli ny vd för hamnjätten Gothenburg Roro Terminal, som nu vill höja sitt anseende efter skandalen med uppsägningen av fackbasen Erik Helgeson.

Hamnföretaget Gothenburg Roro Terminal har varit i starkt blåsväder på senaste tiden efter att ha sagt upp hamnarbetaren Erik Helgeson, vice ordförande för Hamnarbetarförbundet, från företaget. Som skäl angav de illojalitet, samt att Helgeson skulle ha brutit mot säkerhetsskyddslagen. I bakgrunden ligger turerna som uppstod i samband med Hamnarbetarförbundets varsel av blockad mot krigsmateriel till och från Israel.

Gothenburg Roro Terminal har mötts av stark kritik på grund av uppsägningen, men också för att de i de fackliga förhandlingarna inte kunnat visa på vilket sätt Helgeson som anställd brutit mot säkerhetsskyddslagen. Det har lett till en förtroendekris i opinionen som företaget nu hoppas kunna råda bot på.

– Rekryteringen av Landerholm är inte helt i hamn ännu, men vi ser det som ett väldigt lyft för företaget att den verkar kunna bli verklighet, att vi nu tycks kunna lägga till honom och docka in hans kompetens i bolaget, säger Primo Aprilo, presstalesperson för Gothenburg Roro Terminal. Han fortsätter:

– Vi menar att vi äntligen kan få en chans att visa att vi hanterar de nationella säkerhetsfrågorna med det allvar de förtjänar.

Nytt uppdrag som motsvarar kvalifikationerna

Henrik Landerholm fick efter att ha fått sparken från uppdraget som nationell säkerhetsrådgivare ett nytt uppdrag på Moderaternas riksdagskansli med att hjälpa en av partiets arbetsgrupper. Men den rollen har beskrivits som en tillfällig reträttpost. Som vd för Gothenburg Roro Terminal skulle Landerholm åter få ett uppdrag som motsvarar hans erfarenheter, menar Aprilo.

– Det är ju ett gyllene tillfälle att en person med den kompetens Landerholm besitter finns tillgänglig på arbetsmarknaden, och vi kan se att hans sätt att sköta de nationella säkerhetsfrågorna ligger väl i linje med den grad av professionalitet som präglar vårt företag.

Källor på Gothenburg Roro Terminal som Arbetaren varit i kontakt med kan dock berätta att förslaget att låta Henrik Landerholm bli bolagets nye vd inte kommer som en överraskning. De senaste veckorna ska Landerholm ha utfört flera uppdrag för företaget på konsultbasis.

Primo Aprilo bekräftar efter viss tvekan uppgifterna:

– Det stämmer i någon mån. Han åtog sig faktiskt som fristående konsult uppdraget att hantera det säkerhetsunderlag som ligger till grund för uppsägningen av Erik Helgeson. Tyvärr ledde olyckliga omständigheter till att alla originalhandlingarna i ärendet gick förlorade i samband med en taxiresa som han gjorde till vårt huvudkontor. Det är faktiskt den yttersta orsaken till att vi hittills inte kunnat presentera ett konkret underlag för uppsägningen av Helgeson.

Publicerad Uppdaterad
1 month sedan
Tingsrätten konstaterar att Kajsa Ekman återfått sin anställning och att ATAB inte har brutit mot semesterlagen. Foto: Johan Nilsson / TT

Tingsrätten avslår i stora delar Kajsa Ekmans yrkande om skadestånd

Stockholms tingsrätt har meddelat dom i målet mellan Kajsa Ekman och Arbetaren Tidnings AB.

Nu har domen efter Kajsa Ekmans nya stämning mot Arbetaren Tidnings AB, ATAB, kommit från tingsrätten. 

Tingsrätten avslår i stort Kajsa Ekmans yrkanden i mål T 19996-23. Hon har yrkat att ATAB ska betala henne skadestånd på sammanlagt 574 456 kronor och ersätta hennes rättegångskostnader. Tingsrätten tilldömer Kajsa Ekman ett skadestånd på 15 000 kronor och att hon får stå för sina egna rättegångskostnader.

Kajsa Ekman anser att ATAB inte efterlevt domen från 2023 där tingsrätten ogiltigförklarade hennes uppsägning. Ekman menar att hon inte återfått anställningen alternativt avstängts från sin tjänst, samt att ATAB brutit mot semesterlagen när ATAB lade ut semester till henne sommaren 2023. Hon valde därför att stämma tidningen igen.

Tingsrätten konstaterar att Kajsa Ekman återfått sin anställning och att ATAB inte har brutit mot semesterlagen. Tingsrätten anser dock att en avstängning skett under en veckas tid och dömer ATAB att betala ett skadestånd på 15 000 kronor. Skadeståndet för avstängningen sätts till 15 000 kronor i stället för Ekmans yrkade på 100 000 kronor eftersom tingsrätten anser att kränkningen varit begränsad. 

Nu har parterna tre veckor på sig att överklaga. Annars gäller domen från och med 18 april 2025.

Tidningen Arbetaren hänvisar till vår ägare SAC för frågor i detta skede. 
[email protected]

Publicerad Uppdaterad
1 month sedan
Строитель Иван Семенов из Украины входит в правление профсоюза «Солидарные строители»и рассказывает о трудовых правах на русском языке в собственном канале на YouTube и TikTok. Foto: Volodya Vagner 
Foto: Volodya Vagner, Tomas Oneborg/ TT. Montage: Arbetaren

Ivan Semenov:
Синдром лягушки: что мы упускаем на рынке труда?

Игнорирование постепенного ухудшения ситуации на рынке труда заставляет нас осознавать масштабы проблемы только тогда, когда уже слишком поздно что-либо делать, пишет Иван Семенов и считает, что именно из-за этого рабочие должны принять участие в защите своих прав.

Недавно я прочитал статью в газете Arbetaren о том, как молодежное крыло одного из крупнейших профсоюзов резко раскритиковало соглашение между профсоюзом и работодателями. Конфликт касался повышения заработной платы на 3% для строителей.

С точки зрения молодых активистов это соглашение было тихим компромиссом между профсоюзом и крупными компаниями — предательством интересов работников. На первый взгляд, их аргументы кажутся вполне обоснованными. Во время высокой инфляции в 2023 и 2024 годах повышение заработной платы на всего 3% недостаточно для компенсации реальных потерь покупательной способности. Кроме того, на рабочих местах, где нет коллективных договоров, зарплаты могли оставаться неизменными.

Тем не менее, не следует забывать, что многие строители, особенно те, кто работает в частных компаниях без профсоюзной поддержки, были рады даже такому небольшому повышению зарплаты. Для них это было небольшим, но все же шагом вперед.

Эта ситуация заставила меня задуматься о хорошо известной метафоре, называемой синдромом лягушки. Если бросить лягушку в кипящую воду, она сразу попытается выпрыгнуть. Но если вода будет нагреваться постепенно, лягушка останется в воде, пока не станет слишком поздно.

Эта метафора — не только яркая история, но и точное описание того, как мы воспринимаем постепенные изменения. Когда ухудшения происходят медленно, они часто остаются незамеченными, пока ситуация не достигнет критического уровня.

Постепенные изменения, которые мы игнорируем

Маленькие, но постоянные ухудшения условий труда и жизни легко остаются незамеченными, если смотреть на них с краткосрочной перспективы. Например, наши доходы ежедневно обесцениваются из-за инфляции, но мы, возможно, не замечаем этого, пока не столкнемся с внезапным экономическим кризисом.

Вместо того чтобы сосредотачиваться только на номинальных цифрах, мы должны обращать внимание на более конкретные показатели, такие как:

  • соотношение цены квадратного метра жилья и средней месячной зарплаты,
  • рост арендной платы в сравнении с увеличением заработной платы,
  • стоимость обеда в соотношении с часом работы.
    Эти факторы позволяют более объективно оценить, как меняются наши условия жизни на протяжении длительного времени.

Перспектива на десятилетия

Один из важнейших уроков синдрома лягушки заключается в необходимости анализа долгосрочных тенденций. Вместо того чтобы смотреть только на изменения с года в год, следует рассматривать развитие на протяжении 5, 10 или даже 20 лет. Такая перспектива позволяет увидеть не только небольшие колебания, но и большие изменения, которые формируют реальность для будущих поколений.

Например, индекс цен на недвижимость в Стокгольме увеличился с 100 до 494 с 1990 по 2024 год, что означает рост в 4,94 раза. В то же время, согласно данным из Statistikdatabasen SCB, средняя зарплата строителя в 1990 году составляла 17 056 шведских крон. Если бы средняя зарплата росла пропорционально росту цен на недвижимость, она составила бы 84 257 шведских крон в 2024 году.

Риски и решения

Игнорирование постепенных изменений приводит к тому, что мы осознаем масштаб проблемы только тогда, когда уже слишком поздно что-то изменить. Если мы не будем обращать внимание на уменьшение покупательной способности или ухудшение условий труда, в будущем это может создать огромный разрыв между потребностями работников и возможностями экономики.

Чтобы предотвратить это, важно, чтобы работники продолжали бороться за свои права. Это может начинаться с малого: организовываться на рабочих местах, поднимать местные вопросы и требовать решений.

Коллективное сознание и действия

Синдром лягушки учит нас быть внимательными к деталям и анализировать изменения в более широком контексте. Работники, профсоюзы и общество в целом должны постоянно задаваться вопросом: действительно ли улучшения, которые мы видим, являются реальными, или мы просто привыкаем к постепенному ухудшению ситуации?

Если мы научимся измерять «температуру воды» не только в настоящем, но и будем смотреть на то, как она менялась за десятилетия, у нас будет шанс выпрыгнуть из кипящей воды вовремя и начать действовать.

Publicerad Uppdaterad
1 month sedan
I filmen I’m still here skildras Eunice Paivas kamp för sin försvunne make under militärregimen. Foto: Triart film

Diktaturmotstånd i en familj som andra

Den brasilianska regissören Walter Salles film har väckt uppmärksamhet världen över, och inte minst i Brasilien rusar människor till biograferna. I’m still here är en mörk berättelse, men den ger en bild av ett segt motstånd och är en tro på förändring.

Svenskar med lite allmän politisk historiekunskap om latinamerikansk efterkrigstid borde ha hygglig koll på den våldsamma militärkuppen i Chile den 11 september 1973, varifrån omkring 8 000 flyktingar kom till Sverige. Kanske har man någon kunskap om att Argentina levde under en oerhört brutal militärdiktatur 1976–1983, och att många uruguayaner kom som flyktingar till Sverige efter att militären fått allt större inflytande från slutet av 1960-talet och militärjuntan styrde landet skoningslöst fram till 1985.

Finalen av den brasilianska politiska böljegången under 1950–1960-talen, grovt beskrivet mellan en strängt konservativ, polis- och militärstödd höger å ena sidan och försök till reformistisk socialdemokrati å den andra, med starka marxistiska strömningar, är mindre känt. Den vänsterradikale fackföreningsledaren och presidenten João Goulart (Partido Trabalhista Brasileiro) försökte ta tyglarna, genomföra reformer och utöka rösträtten till analfabeter och egendomslösa. Facken ökade sin aktivism och vänstergrupper började beväpna sig.

De nya militärledarna vid flygplatsen Santos Dumont i Rio de Janeiro den April 3, 1964, i väntan på att den nya presidente, Ranieri Mazzilli, ska anlända från från Brasilia. Foto: Joao Gucho/TT

Militärkuppen kom i månadsskiftet mars–april 1964; regeringsbyggnaderna i Brasilia och Rio de Janeiro besattes. Politiker, fackförenings- och bondeledare och vänstersympatisörer arresterades, förhördes under tortyr och försvann. 

Sambamusik och sport

Detta var en tid då svenskar reste till landet och spelade in film, hittade till sambamusiken och kom hem och gav en närmast romantisk bild av fattigdom och prostitution på stranden nedanför favelorna uppe på berget. Och så fotbollsresorna förstås!

Den brasilianska regissören Walter Salles film I’m still here börjar med en kvinna som under en simtur blickar upp mot himlen och ser en helikopter som hovrar över stranden – en oroväckande inledningsbild för den som skaffat sig bilder av hur militären i de olika diktaturerna gjorde sig av med (i bästa fall) neddrogade fångar från hög höjd.

Filmen, som har premiär i Sverige den 21 mars, berättar om medelklassfamiljen Paiva som lever i en bullrig och kärleksfylld tillvaro i ett trevligt hus i den bekväma stadsdelen Leblon nära stranden med samma namn, i Rio de Janeiro. Året är 1971 och de fem barnen håller på att växa upp och hitta kärlek och inriktning, de yngre leker på stranden och hittar en hund. Föräldrarna planerar att bygga ut huset. Men små händelser antyder militärens närvaro; en konvoj militära lastbilar passerar stranden.

Under en biltur blir de äldre tonåringarna stoppade i en poliskontroll när de är ute en kväll – vänstergerillagrupper har utför ett attentat och bankrån, och den amerikanske ambassadören har kidnappats. Snart tas pappa Rubens till förhör, och han försvinner för gott. Också mamma Eunice och en äldre dotter förs med ögonbindel till dagar av traumatiserande utfrågningar. Snart står det klart att familjen kan glömma sin tillvaro bortom politiken, de har dragits in i en skrämmande verklighet där allt handlar om att hålla ihop, knipa igen och hålla sig undan vidare misstankar och repressioner.

Vänsterdemonstration i Brasilien i april 1964. Foto: TT

I’m still here är baserad på den sanna historien om hur den tidigare vänsterpolitikern Rubens Paiva fördes bort från sitt hem och om hur familjens liv förändrades i grunden.  Liksom Walter Stilles film Dagbok från en motorcykel (2004), som berättar om den unge Che Guevaras rund- och bildningsresa i genom Latinamerika innan han träffade Fidel Castro och de tillsammans drog igång den kubanska revolutionen 1959, är I’m still here en politisk berättelse som förstärker sitt budskap genom att sätta människan, hennes engagemang, tvivel, och konsekvenserna av hennes upplevelser i centrum. 

Porträttet av Che var romantiserat och svårigheten för oss, 60 år senare i ett land långt borta, att bedöma autenticiteten i familjen Paivas öde är uppenbar. Trots att filmen är baserad på sonen Marcelo Rubens Paivas självbiografiska bok som utgår från hans forskningar i dokument från militärregimen. 

Men just filmatiseringen av ett för många relativt okänt militärstyre i allmänhet och detta fall i synnerhet, ger att berättelsens allmängiltiga – och aktuella – inslag blir tydliga. 

Normaliseringen till underkastelse

Människor i stora delar av världen, också svenskar, lever på ett sätt under våldets och gränslöshetens lagar, och försöker leva som om vi inte gjorde det. Eunice Paiva vädjar till militärpolisen som intar familjens hus, för bort hennes man, hennes dotter och henne själv, att de inte ska skrämma barnen. Hon bjuder dem på kaffe och följer med i bilen när hon uppmanas att göra det. Hon hjälper sin dotter på med den svarta huvan som de blir tilldelade. ”Det blir bra”, är det enda hon kan upprepa när hon kort får tala med sitt barn. Filmen skildrar varje steg på vägen in i normaliseringen av underkastelsen. 

Brasilianska kavalleriet med dragna sablar attackerar unga studenter vid en kyrka i Rio de Janeiro i april 1968, efter en mässa för en demonstrant som dödats en vecka tidigare. Foto: TT

Är det inte vad de flesta av oss har att komma med? Det blir bra. Det ordnar sig. Vi kanske föreställer oss att vi inte har något val, eller att vi utför en strategisk handling. Att vi kanske har en styrka som vi döljer för de som begår övergreppen, så att de inte är beredda när vi tar fram den.

Människor i länder där filmen haft premiär har uppenbart känt igen sig och Fernanda Torres nominerades till en Oscar för sitt intensiva porträtt av Eunice Paiva. När filmen fick en Oscarsstatyett för bästa utländska film jublade publiken på galan, och medier världen över. De kände igen motstånd och glimten av ljus i en mer än dyster global verklighet som präglar samtiden.

Waler Stilles film berättar en mörk historia, men den visar också på sätt att förhålla sig när gränserna för det anständiga överskrids. Sammanhållning och uppehållande av tro på mänsklighet är det som ger den personliga kraften till att utföra motstånd. Eunice Paiva underkastade sig inte, hon utbildade sig till advokat och blev en stridbar kraft mot brott begångna under diktaturen. Rubens Paiva kom aldrig hem igen, ”kanske kastades han från en helikopter”, som en av hans vänner säger.

Fernanda Torres som Eunice Paiva. Skådespelerskans egna föräldrar tillhörde de som arresterades och genomgick hårda förhör under militärregimen. Foto: Triart film

Det är förstås lätt att dra paralleller till vår tid. Varieties of Democracy-institutet (V-Dem) vid Göteborgs universitet konstaterar i årets demokratirapport att 72 procent av världens befolkning lever i diktaturer, samtidigt som demokratin backar i allt fler länder. Ändå är utvecklingen inte en naturlag, vilket Walter Salles film påminner om.

När känslan av hopplöshet lägger sig över allt kan det ändå vara en tanke att det finns människor mitt i våldet som sparar bilder och andra bevis. Det i en övertygelse att det finns ett slut på förtrycket, och att mänskligheten tar vid. 

Publicerad Uppdaterad
1 month sedan
Jodie Stephen, CGT, H&M Barcelona
Jodie Stephen arbetar på H&M:s kundtjänst i Barcelona. Hon är även ordförande för syndikalistiska CGT:s företagsråd på H&M i Barcelona. Foto: Julia Lindblom, Volodya Vagner

H&M varslar fackligt förtroendevald i Barcelona

I dag ska H&M:s kundtjänstanställda i Barcelona rösta fram fackliga representanter till företagsrådet på arbetsplatsen. Det syndikalistiska facket CGT, som vuxit rejält på arbetsplatsen, anklagar H&M för facklig repression i och med att klädjätten varslat CGT-medlemmen och rådets ordförande bara dagar innan valet.

Förra året gick ett hundratal anställda på H&M:s kundtjänst i Barcelona ut i en flera månader lång strejk med krav på bättre arbetsvillkor och löner. Strejken som organiserades av den syndikalistiska fackföreningen Confederación General del Trabajo, CGT, riktades även mot en tilltagande digitalisering och alltmer minutiös övervakning av de anställdas prestation.

När de inte fick gehör för deras krav från H&M:s lokala ledning i Barcelona tog CGT-klubben med sig kraven till huvudkontoret i Stockholm i en protestaktion samordnad med systerfacket SAC Syndikalisterna.

Veckan efter Stockholmsaktionen avslutades strejken med en kompromiss som bland annat innebar en löneförhöjning på 160 euro (motsvarande drygt 1 800 kronor) i månaden, en extra semesterdag, samt bättre sjukförsäkring.

Stor del av personalen har har gått med i CGT

CGT har haft en fackklubb på H&M:s kundtjänst i Barcelona sedan 2019. De anställda representeras där i ett företagsråd med plats för nio fackliga representanter. 2019 hade CGT ingen av platserna, men bara två år efter att klubben startade var 5 av representanterna från CGT, resterande representanter har tillhört facket Comisiones Obreras. 

CGT-medlemmen Jodie Stephen är ordförande för rådet och eftersom det gått fyra år sedan det förra valet är det val igen den 19 mars. Hon berättar att Comisiones Obreras inte fått till en lista med kandidater till valet, vilket innebär att alla platser kommer att gå till CGT. 

– Det här är resultatet av det arbete CGT gjort under de senaste åren. På H&M i Barcelona har vi ökat medlemsantalet med 300 procent sedan 2019, säger hon.

Men att en stridbar fackförening vuxit sig stark på arbetsplatsen är inget H&M uppskattar, menar Jodie Stephen som i söndags mottog ett varsel om uppsägning. Enligt henne har arbetsköparen angett bland annat ”illojalitet mot kollegorna” och ”missbruk av förtroende” som anledning.

CGT fördömer H&M

I ett pressmeddelande den 17 mars skriver facket “CGT är den enda fackföreningen som H&M fruktar eftersom vi inte säljer ut oss, inte håller tyst och inte backar.”

Jodie Stephen tror att varslet är ett sätt för H&M att sätta ett exempel, sprida rädsla inom företaget och signalera att ”det här händer om du kämpar för dina rättigheter”. 

– Jag tror att de vill göra mig till syndabock eftersom jag är både CGT-medlem och ordförande i företagsrådet, säger hon. 

”Vi i Confederación General del Trabajo, CGT, fördömer bestämt det fackliga förtryck som H&M utövar mot CGT, och följaktligen mot hela arbetsstyrkan”, skriver CGT i pressmeddelandet.

Enligt en ny spansk lag har en anställd 48 timmar på sig att motbevisa anklagelserna om de varslas av “disciplinära skäl”, berättar hon. Går H&M vidare med varslet väntar protester.

–  Beroende på vad som händer nu kommer facket agera genom direkt aktion, säger hon.

När Arbetaren ringer chefen för kundtjänsten i Barcelona hänvisar hon alla frågor till H&M:s centrala presstjänst.

“Tyvärr kommer vi inte att kunna ställa upp på en intervju i detta ärende. Att vara en rättvis arbetsgivare och respektera rättigheterna för arbetstagarrepresentanter är grundläggande för oss som företag. Däremot avstår vi från att kommentera enskilda fall som rör våra kollegor”, skriver H&M:s presstjänst i ett mejlsvar till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad
2 months sedan
Olga, Natalia, Alena och Victoria vittnar om arbetsförhållandena på restaurangen där de jobbat.  Foto: Johan Apel Röstlund

Facklig blockad pressar sushi­restaurang till för­handling

Förhandlingar har återupptagits mellan facket Stockholms LS och en sushirestaurang som anklagas för att ha utnyttjat ukrainska arbetare. – Vi tror vi närmar oss en lösning på konflikten, säger Emil Boss, förhandlare på Stockholms LS.

Arbetaren har tidigare skrivit om hur fyra ukrainska krigsflyktingar vittnat om trakasserier och utebliven övertidsersättning på en välbesökt sushirestaurang i centrala Stockholm. Förra veckan satte facket Stockholms LS, som de fyra ukrainska restaurangarbetarna är medlemmar i, sushirestaurangen i blockad. Detta efter att förhandlingarna mellan fack och restaurangägaren strandat.

Blockaden utvidgades snart till att även omfatta en restaurang med samma ägare i Kungens kurva. Utöver medlemmarna som arbetat på restaurangen i centrala Stockholm har även två andra av fackets medlemmar, som arbetat på restaurangen i Kungens kurva, inte heller fått ut den lön de har rätt till, enligt facket.

Förhandling återupptas med sushirestaurangen

Under fredagsförmiddagen uppgav Stockholms LS att att dagens blockad är inställd.

Emil Boss frimärke 2022
Emil Boss, förhandlare på Stockholms LS. Foto: Axel Green

– Bolaget har visat god vilja och vi tror att vi närmar oss en lösning på konflikten. Förhandlingarna har återupptagits, säger Emil Boss, förhandlare på Stockholms LS.

Besked om huruvida konflikten får en lösning eller om blockaden återupptas väntas i början på nästa vecka.

Emil Boss är glad för den positiva respons facket fått, både från de medlemmar som deltagit i blockaderna men också i mejl från restaurangens kunder.

– Personer som brukar luncha på de här restaurangerna tackar för informationen.

Publicerad Uppdaterad
2 months sedan
Alexandra Sundberg på Röda korset och Anna Jirstrand Sandlund på Sara kulturhus kommenterar konkursbeskedet från Northvolt. Foto: Johan Seger, Magnus Lejhall/TT, Patrick Degerman

Röster från Skellefteå efter konkurs­beskedet: ”Vi ska inte lägga oss platt”

Hur påverkas Skellefteå av Northvolts konkurs? Arbetaren ringde upp Röda korset, Sara kulturhus och en lunchrestaurang för att höra vad de tänker om beskedet.

Röda korsets second hand-butik och mötesplats ligger centralt i Skellefteå och är öppen dagligen. Det har gått två dagar sedan Northvolts konkursbesked, och här är batterifabriken ett stående samtalsämne.

– Det är något alla pratar och funderar kring, på olika sätt. Jag upplever att Skelleftebor över lag är ganska lugna: Skellefte fanns här innan och Skellefte kommer finnas efter, men det är klart att det finns en uppgivenhet, säger Alexandera Sundberg, verksamhetschef på Röda korset i Skellefteå, när Arbetaren ringer upp henne under torsdagen.

Northvolts batterifabrik i Skellefteå under onsdagen. Foto: Jonas Westling/ TT

Hon träffar också de som drabbas mer direkt. Personer som är medborgare utanför EU och beroende av arbetet för att få stanna i Sverige.

– Där är det mycket oro, ångest och sorg.

Röda korset stärker upp med extra insatser

Efter pandemin startade Röda korset upp Mötesplats “Vän i Skellefteå”, en plats öppen för alla. Hit har bland annat människor som varit anställda vid Northvolt kommit.

Alexandra Sundberg, verksamhetschef på Röda korset i Skellefteå. Foto: Johan Seger

– Vi har haft flera av de som jobbar, eller är familj till de som jobbar, här. Vi har följt dem genom resan och följt dem när det var mycket oro kring vem som får stanna och vem som ska få gå. Vi förlorade en del av våra vänner då. Och nu står vi där igen.

Arbetaren har tidigare rapporterat om hur 1 600 anställda på Northvolt sades upp i september, vilket följdes av ytterligare uppsägningar i oktober.

– Vi kommer att fortsätta ha “Vän i Skellefteå” öppet. Och vi stärker upp ikväll (torsdag kväll, reds. anm) med extra insatser om det är många som kommer.

Dels kommer volontärer från “Vän i Skellefteå” vara på plats men även utbildade krisstödjare för dem som behöver ett djupare samtal.

– Vi kan inte lösa situationen, men vi kan lyssna och finnas där som medmänniskor och kanske ge lite perspektiv i det första kaoset och sorgen, säger Alexandra Sundberg.

Eftersom uppehållstillståndet är beroende av att ha ett arbete, så kan konsekvensen bli att många blir av med sina uppehållstillstånd.

– Nu pratar man om att man ska försöka driva Northvolts verksamhet vidare. Men alla blir uppsagda och sedan kommer man att återanställa där det behövs. Risken är ju att den sortens återanställningar inte kvalificerar för ett uppehållstillstånd för arbete. 

Sara kulturhus om ökat behov av att samlas kring kultur

Åsa Pettersson arbetar på restaurang Truckgatan. Hon tror att konkursen kommer att påverka Skellefteå mycket.

– Om de ska lägga ner kommer det påverka massor. Lediga bostäder och villor, priser som sjunker. Ja, jag tror det har en stor effekt, säger hon när Arbetaren ringer upp strax efter lunchtid.

Sara Kulturhus i Skellefteå. Foto: Pontus Lundahl/ TT

Anna Jirstrand Sandlund är vd på Sara kulturhus. Kulturhuset i trä som är döpt efter författaren Sara Lidman invigdes 2021 och rymmer såväl konsthall och spaavdelning.

– Jag tänker att det är ett oerhört tråkigt besked. Både för Skellefteå och länet, men framför allt för Sverige och hela Europa eftersom man vet att den här elektrifieringen är så central i den gröna omställningen. Det handlar ju om också om Europas konkurrenskraft, säger hon och fortsätter:

Anna Jirstrand Sandlund, vd på Sara Kulturhus. Foto: Patrick Degerman

– Det är många av våra invånare som kommer känna oro och vara ledsna över det här beskedet. Jag delar verkligen deras känslor.

Hon pekar på att det är 3 000 personer som jobbar på Northvolt och att alla har någon relation till Northvolt.

– Jag känner mig samtidigt stolt över det arbete som gjorts, alla som har jobbat stenhårt med det här. Även vår kommunledning som jobbat för att skapa goda förutsättningar, säger hon. 

Skellefteå kommun ställer krav på staten

I ett pressmeddelande skriver Skellefteå kommun att ”det är viktigare än någonsin att nationella aktörer sätter in avgörande insatser för att säkerställa att kompetens och batteriproduktion blir kvar i Sverige, att nya ägare kommer på plats så fort som möjligt och att produktionen kan upprätthållas under den tiden.”

Anna Jirstrand Sandlund hoppas att kunna kraftsamla så att fabriken kan fortsätta leverera batterier.

– Vi har ju 3 000 människor här på plats som kan göra batterier. Vi är den enda platsen i Europa som har den möjligheten. Vi ska inte lägga oss platt utan jobbar för att det blir på det sättet, säger Anna Jirstrand Sandlund.

När omvärlden känns osäker ser hon även att kulturhuset kan spela en roll.

– Oavsett om det blir en ekonomisk nedgång på kort eller lång sikt, tror vi att behovet av att samlas kring kultur kommer att vara fortsatt stark. I sådana här tider tänker jag att vi som Sara kulturhus kan vara en viktig plats för gemenskap och framtidstro. Att samlas kring något så tidlöst som musik, teater och konst, påminna sig om glädjeämnena och ta en stunds paus från vardagen för att uppleva kultur.

Publicerad Uppdaterad
2 months sedan
Martin Berg på Hamnarbetarförbundet
Martin Berg är hoppfull inför nästa veckas förhandlingar med Sveriges hamnar. Foto: Thomas Johansson/TT och Adam Ihse/TT

Hamnarbetarnas krav: Stärk skyddet för förtroende­valda

Hamnarbetarförbundet presenterar nu sina krav inför nästa veckas avtalsförhandlingar med arbetsköparsidan. Högst på listan står frågan om förstärkt skydd för fackets förtroendevalda. Det här i skuggan av det uppmärksammade varslet av förbundets vice ordförande Erik Helgeson.

– Det är inte rimligt att våra storföretag skiter i föreningsfriheten för att kunna köpa ut våra förtroendevalda för småsummor, säger Martin Berg som är Hamnarbetarförbundets ordförande, till Arbetaren.

Det är i en video på sociala medier som de första kraven framställs. Det här eftersom arbetsköparen Sveriges hamnar än så länge förklarat att de inte haft tid att ses för ett första möte. Men på onsdag nästa vecka, den 19 mars, ska parterna träffas. Förutom en höjning av grundlönen på 2 000 kronor kräver facket bland annat att skyddet för de förtroendevalda ute på kajerna stärks.

– Det handlar om sättet företagen agerar mot de förtroendevalda som ju representerar alla våra medlemmar. Det ska inte gå att köpa ut dem för skitsummor som man nu försöker göra med Erik, säger Martin Berg.

Sedan varslet av Erik Helgeson har Hamnarbetarförbundet fått stor uppmärksamhet. Både i Sverige och internationellt och stöduttalanden från andra fack runt om i världen fortsätter att strömma in till förbundet.

Martin Berg tror därför på möjligheten att få till ett stärkt skydd för de fackligt aktiva.

– Det hoppas jag verkligen att vi får till och det är en väldigt viktig fråga och vår fulla rätt att kräva. Så det ska vi lägga fram på onsdag när vi ses för en första förhandling.

Publicerad Uppdaterad