Inrikes #45/2022

Nya LAS klubbat av riksdagen

”Idag har riksdagen beslutat om den största trygghets- och frihetsreformen på svensk arbetsmarknad i modern tid!”, skrev Eva Nordmark på Twitter efter att klubban fallit i riksdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT, Axel Green

Nu är processen över. Regeringen och IF Metall drar förmodligen en lättnadens suck, men från de som kämpat emot är sucken en av besvikelse. Nu lovar arbetsmarknadsministern att låta bli arbetsrätten, men alla är inte övertygade.

På onsdagen klubbades slutligen de omstridda förändringarna i anställningstryggheten. Från och med den 1 oktober i år är alla formella hinder undanröjda och de nya kollektivavtalen kan börja gälla. Detta sedan regeländringar införs i Lagen om anställningsskydd, LAS. I samband med beslutet upprepade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark sin bedömning av reformen, nu som segerbesked.

”Idag har riksdagen beslutat om den största trygghets- och frihetsreformen på svensk arbetsmarknad i modern tid!”, skrev Eva Nordmark på Twitter efter att klubban fallit i riksdagen.

Men även om arbetsmarknadsministern nu drar en lättnadens suck, är sucken Arbetaren får höra när vi ringer upp Ola Hakefelt, vice ordförande i en av LO-förbundet Livs klubbar, av en mer bedrövad karaktär.

– Man blev inte chockad av att det gick igenom, men nu är det slutligt bevisat hur LO-fackens beroendeställning till Socialdemokraterna skadar hela arbetarrörelsen och arbetarnas sak. När partiintresse står emot arbetarnas intresse väljer de Socialdemokraterna före sina medlemmar, säger han.

Ola Hakefelt Foto: Privat
Ola Hakefelt Foto: Privat

Ola Hakefelt är en av de som högljutt debatterat emot förändringarna i LAS. Han köper inte Eva Nordmarks beskrivning av reformen, som han kallar ett ”retoriskt falsarium”. Han vänder sig emot att bättre stöd för vidareutbildning villkorats med vad han ser som sämre trygghet.

– Omställningsmöjligheten är något som både arbetsgivare och arbetstagare vill ha och har ett gemensamt intresse av. Men slakten på anställningsskyddet är ett rent näringslivsintresse. Det utmålas som att man får omställningen i utbyte, men det finns ingen koppling i verkligheten, säger Ola Hakefelt.

De klubbade förändringarna som gör det lättare för företag att säga upp anställda, men ger mer stöd för dem att få ett nytt jobb, har varit kraftigt ifrågasatta från fackligt håll på gräsrotsnivå och har ansetts vara allt för företagsvänliga på de anställdas bekostnad.

LO har också flera gånger sagt nej till förändringarna, men har sedan tillsammans med flera av medlemsförbunden ändrat hållning. Men kritik har också riktats mot både den nya lagstiftningens utformning och mot innehållet i den uppgörelse mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemännen i PTK som nu ligger till grund för lagen.

Processen mot förändringarna, som inleddes när Centerpartiet ställde de som krav för att stödja regeringen 2019, har kantats av svårigheter och interna motsättningar framförallt inom LO. Kritik har riktats mot att Socialdemokraterna, som gick till val med löftet om att inte förändra arbetsrätten, ändå kom att driva frågan hårt. Nu lovar dock arbetsmarknadsministern, i en intervju med tidningen Arbetet, att politikerna nu ska ha ”avfört arbetsrätten från dagordningen”.

– Ja det skulle jag säga. Vi som politiker måste visa stor respekt för parternas förhandlingar och deras avtal. De förändringar vi gör nu måste respekteras av alla partier, säger Eva Nordmark till Arbetet.

Men Ola Hakefelt ger inte mycket för det löftet. Enligt honom har inskränkningen av strejkrätten och förändringarna i LAS snarare bara visat att dörren står öppen. Med rådande opinionsläge går det att tvinga igenom reformer som tidigare varit otänkbara, resonerar han.

– Politiken har varit inne och petat och försämrat sedan 1990-talet, varför skulle de sluta nu? Politiken har nu visat sig öppen för att användas som hävstång för att få igenom först strejkrätten och nu det här. Svenskt Näringsliv har redan deklarerat att de önskar ha fri uppsägningsrätt. Varför skulle de sluta nu?, säger Ola Hakefelt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga