Pressfriheten minskar globalt. Utvecklingen i Sverige oroar publicister. Men var är de stora uppropen mot att SD såg till att tidskriften Brand förlorade sitt stöd? Eller mot fördelningen av nya mediestödet i stort?
Nya lagar påminner om hur medierna begränsades under andra världskriget. Arbetaren teg inte då, och kommer inte att göra det i framtiden heller.
Repressionen mot journalister ökar i världen. Inte sedan Reportrar utan gränser (RSF) började mäta pressfriheten har deras index hamnat på så låga siffror som i år, 2025. Enligt dem lever mindre än en procent av världens befolkning i ett land med god pressfrihet. Och RSF är bara en av många aktörer som gör liknande bedömningar.

Det är nu 80 år sedan andra världskrigets slut. Krigstiden är, i Sverige, bland annat känd för samlingsregeringens vilja att hålla pressen ”neutral”. Vilket i praktiken innebar försök att tysta all kritik mot Nazityskland. Stora tidningar som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet rättade sig i ledet. Radion, som var en dominerande källa till information för många svenskar, fick strikta begränsningar. Inget fick sändas som kunde skada ”relation till främmande makt” och manusen granskades i förväg av myndigheter.
Arbetaren vägrade självcensur
Arbetaren, tillsammans med några andra mindre tidningar, sticker ut under 1930- och 1940-talen. Den här tidningen vägrade självcensur, trots att den ansvarige utgivaren Frid Nordin redan 1933 dömdes till tre månaders fängelse för en text som kallat Hermann Göring ”blodhund”. Och så fortsatte det, med åtal och beslag av tryckta tidningar, ända tills kriget började vända.
Därför är det glädjande att Arbetaren är relativt rikt representerad i den viktiga utställningen ”Svart på vitt – Svensk nyhetsrapportering om Nazityskland och Förintelsen”, på nystartade Sveriges museum om Förintelsen i Stockholm. Även om den som är insatt saknar några av de verkligt braskande rubrikerna i urvalet.
Arbetaren bevakade vad Adolf Hitler höll på med redan från tidningens start 1922 och skrev bland annat om hotet mot Tysklands judar i början av 1931. Andra förstasidor innehöll anonyma skildringar, som fortfarande får det att vända sig i magen på läsaren, av den tortyr som SA-män utsatte människor för i Stettin 1933. Senare blev Arbetaren bland annat känd för avslöjandet om provianttåg till tyska armén i Norge 21–22 april 1940.
Repressiva lagar då – och nu
Tyvärr är Arbetarens chefredaktör Albert Jensen, under kriget en av de mest uppmärksammade publicisterna, inte ens omnämnd i utställningen. Så är ofta fallet i historieskrivningen. Därför måste vi fortsätta att skriva vår egen historia.
Särskilt eftersom det inte bara handlar om historia, utan om nutid. Pressfriheten minskar och frågan är vilka lagar som kan användas mot medierna i en framtid som inte alls känns så avlägsen.
I juli blir det olagligt att ”förolämpa tjänstemän”. Sedan 2023 finns lagen om utlandsspioneri som gör det straffbart att avslöja uppgifter från Sveriges internationella samarbeten som kan skada landets ”förhållande till en annan stat”. Samma år klubbades den nya terrorlagen, trots att myndigheten Lagrådet avrådde och menade att lagen kan leda till inskränkningar i tryck- och yttrandefriheten.
Vilka blir framtidens modiga publicister?
I samband med att utställningen Svart på vitt öppnade sände Sveriges Radios P1 Kultur en intervju med två chefredaktörer och ansvariga utgivare: Expressens Klas Granström och Journalistens Axel Andén. De uttalar sig starkt och tydligt om att Sverige behöver modiga utgivare. Granström säger att många publicister är för återhållsamma och att Expressen ännu präglas av att granska högerextrema strömningar, ett uppdrag de haft sedan starten 1944.
Axel Andén jämför statens ökande möjligheter att stoppa fri journalistik med krigstiden och säger att vi måste kämpa mot de nya lagarna.
Det låter betryggande. Men jag undrar: Vad hände med debatten om det oerhörda i att tidningen Brand blev av med sitt kulturstöd efter att Sverigedemokraterna uppmanat till just det? Var är de stora mediernas protester mot fördelningen av det nya mediestödet?
Och hur fria skulle dagens medarbetare på radio och tv vara, om säkerhetsläget kräver mer ”neutralitet” – med tanke på Tidöregeringens politik i allmänhet, och SD:s attacker mot public service i synnerhet?
Tio dagar efter intervjun i P1 läser jag att Expressens ledarsida menar att SD borde släppas in i nästa borgerliga regering.
Vi får alla hoppas att Sveriges stora medier verkligen står på sig när det gäller. Eller så blir det upp till oss andra igen.