Antalet klimataktivister som polisanmäls och åtalas efter att ha deltagit i klimataktioner ökar. Nu startar en ny förening för att stötta de klimataktivister som förföljs. – Protest är ett ovärderligt sätt att tala sanning till makten, säger Olga Lännevall Fedorina, talesperson för föreningen Rosamålet, till Arbetaren.
310 personer har ställts inför rätta sedan 2020 för att ha deltagit i fredliga klimatdemonstrationer. Totalt står de åtalade för 18 olika brott, framkommer i ett pressmeddelande från Rosamålet – den nystartade föreningen.
– Sveriges regering och rättsväsende behöver påminnas om att det är statens skyldighet att respektera, skydda och underlätta rätten till fredliga protester och demonstrationer, säger Olga Lännevall Fedorina, en av talespersonerna för föreningen Rosamålet och fortsätter:
– Engagerade, unga och äldre människor hamnar i rättsprocesser och förhindras i praktiken från att kunna delta i protester i framtiden. Man ska inte känna sig ensam och hopplös i kampen för framtiden.
Och det är där föreningen kommer in i bilden. Genom att klimataktivisterna får stöttning blir de mindre ensamma och utlämnade när de hamnar i rättsprocesser.
Protestaktioner mot makten viktiga i en demokrati
Olga Lännevall Fedorina understryker vikten av att det finns protester och protestaktioner mot makten i en demokrati.
– Protest är ett ovärderligt sätt att tala sanning till makten: historiskt har den många gånger använts av sociala rörelser för att kräva ansvar och rättvisa, inspirera och ge hopp. Den är fundamental för en fungerande demokrati, säger hon.
Rosamålet, som tagit sitt namn för att hylla medborgarrätskämpen Rosa Parks, vill att Sveriges regering och myndigheter agerar utifrån den Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna och garanterar en självklar rätt till fredlig protest och civil olydnad.
Budskapet från klimataktivisterna till politikerna är att agera utifrån vetenskapligt perspektiv i klimatkatastrofen, vilket de menar ligger i allmänt intresse, lokalt som globalt.
– Svenska politiker kan se protest som en viktig del av den demokratiska processen och vara lyhörda gentemot medborgare och människorätt eller så kan de låta sig bli provocerade av kritiken och kraven, säger Olga Lännevall Fedorina.
Rätten till fredliga demonstrationer och strejker på arbetsplatser är begränsade nu. Det gör att fler bli tysta av rädsla för rättsliga förföljelser, och arbetstagare fruktar att bli av med arbetet och\eller lönen.
Vill använda internationella regelverk
Det internationella rättsliga läget till stöd för miljöförsvarare har förbättrats och förtydligats i beslut och
domar under 2020-talet. Ändå har alltså under samma tid flera hundra personer ställts inför rätta av
svenska staten för att ha deltagit i fredliga klimatprotester.
– Vi har analyserat dom hundratals domarna mot klimatdemonstranter som beslutats under 2020-talet.
Ingen domare har tagit hänsyn till internationell rätt och det ger oss goda möjligheter att få igenom
krav på reparation för dom drabbade och reformerade lagar, säger Viktor Jonsson ordförande i
Rosamålet i ett pressmeddelande.
Genomgången av domarna mot klimataktivister visar också att de flesta som utsatts inte vågat protestera igen. Därför kommer föreningen kräva lagförändringar och höga skadestånd till de drabbade.
– Ingen ska behöva vara rädd för att protestera för en hållbar framtid, säger Olga Lännevall Fedorina, styrelseledamot i Rosamålet.