Signerat #74/2022

I högerns kulturkrig blir aktivismen ett hot

Mathias Wåg. Foto: Tim Aro/TT

"Black Lives Matter, Metoo, Refugees Welcome och Fridays for future ses inte bara som rörelser, utan rörelser med ett understöd inifrån institutionerna." Mathias Wåg om hur anklagelserna om aktivism kommer att spela en central roll i nedläggningar och indragen finansiering.

Aktivism börjar få en ny innebörd som begrepp. Förändringen har skett de senaste åtta åren, under centervänsterns år vid makten. Tidigare har aktivister syftat på personer engagerade i sociala rörelser som genom olika protestformer, aktioner och demonstrationer försöker påverka politiken.

Men nu har den fått en andra innebörd, ofta använd av högern, som anklagelse riktad mot journalister, myndigheter, advokater och forskare, som försöker använda sina positioner för ett politiskt syfte inifrån.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga