Journalister och aktivister mot hackare och mördare, när Putin växlar ut politiska fångar mot sina hantlangare.
Ryssland och dess nära allierade Belarus har släppt fria 16 fångar, däribland flera välkända politiska fångar och utländska medborgare. Detta i utbyte mot att USA, Tyskland och ytterligare tre länder lämnar över flera ryssar som suttit fängslade där, uppger källor till flera internationella medier, däribland den oberoende ryska sajten The Insider.
Bland de fångar som Ryssland har släppt fria finns amerikanska Evan Gershkovich, reporter för Wall Street Journal. Han dömdes nyligen till 16 års fängelse för spioneri, efter att ha gripits i mars 2023, då han jobbade i landet som officiellt ackrediterad journalist.
Den före detta amerikanska soldaten Paul Whelan, som greps i Moskva 2018, och senare dömdes för spionage, ingår också i utbytet, liksom radiojournalisten Alsu Kurmasjeva, som har ryskt och amerikanskt medborgarskap.
Rekordmånga politiska fångar förväntas frisläppas
Även de mest högprofilerade liberala ryska oppositionspolitikerna som fanns kvar i landet, Ilja Jasjin och Vladimir Kara-Murza, som även har brittiskt medborgarskap, uppges ingå i utbytet. Männen hade dömts till åtta och ett halvt, respektive 25 års fängelse för kritik mot Putins invasion av Ukraina.
Enligt The Insider ingår även ett antal andra kända krigsmotståndare som den feministiska konstnären Aleksandra Skotjilenko, som hade fått ett sjuårigt fängelsestraff för en protestaktion mot invasionen, och människorättsaktivisten Oleg Orlov, som hade fått två och ett halvt år för att ha ”diskrediterat” den ryska militären. Också flera tidigare allierade till Aleksej Navalnyj, Rysslands viktigaste oppositionspolitiker, som dog i fångenskap tidigare i våras, sägs ingå i utbytet.
En tills nyligen okänd 29-årig tysk medborgare vid namn Rico Krieger, som tidigare i somras hade dömts till döden genom arkebusering för ”terrorism” av en domstol i Belarus, då han skulle ha planterat en bomb som skadade järnvägsinfrastruktur där, hade för två dagar sedan benådats av landets makthavare Aleksandr Lukasjenko. Benådningen antas nu hänga ihop med det övergripande utbytet mellan länderna.
Putin vill ha tillbaka rysk torped
Detta, enligt The Insider, i utbyte mot att Tyskland lämnar över den morddömde ryska torpeden Vadim Krasikov, som 2019 i Berlin sköt ihjäl en före detta tjetjensk kommendör som hade stridit mot Ryssland i början på 00-talet. Bland annat i en intervju med den amerikanska högerprofilen Tucker Carlsson hade Rysslands makthavare Vladimir Putin tidigare tydliggjort att han ville få torpeden, som han betecknade som “patriot”, tillbaka.
Inom officiella kretsar i Berlin hade man hittills länge motsatt sig planer på att byta ut mördaren. Detta av rädsla dels för att uppmuntra liknande dåd framöver, dels för att utländska medborgare även fortsatt skulle kunna tillfångatas i Ryssland i syfte att byte ut dem senare.
För Rysslands del uppges dessutom även två av dess medborgare som i Slovenien hade dömts för spionage, samt ett flertal som i USA hade fått fängelsestraff för bland annat cyberkriminalitet, ekobrottslighet och smuggleri, ingå i uppgörelsen.
Den obalans i vilka sorts fångar som byts mot varandra försöker man från ryskt håll framställa som ett belägg för att de egna politiska fångarna i själva verket är verktyg i fiendens händer. “På ryska sidan har vi ärliga officerare, på amerikanska sidan politiska figurer, som arbetade för amerikanska intressen”, skrev exempelvis den regimvänliga kommentatorn Sergej Markov i sin Telegramkanal under torsdagen, och lade till: “genom att växla ut de, erkänner USA dem som sina agenter.”
Många politiska fångar ännu kvar i ryska fängelser
Fångutbytet är det största av sin sort sedan åtminstone kalla kriget. 2022 skede ett uppmärksammat, men mycket mindre utbyte, då den ökände vapensmugglaren Viktor But, som hade dömts till 25 års fängelse i USA, växlades ut mot basketspelaren Brittney Griner, som gripits i Ryssland för innehav av en mindre mängd marijuana.
I kölvattnet av Aleksej Navalnyjs död i februari i år, framkom uppgifter om att det skulle pågått förhandlingar mellan Kreml och bland annat Tyskland, om ett liknande utbyte som det aktuella, men som även han skulle ingått i. Enligt Navalnyjs anhängare skulle Putins personliga hat mot sin ärkefiende dock föranlett Putin att beordra hans mord, i syfte att säkerställa att just han aldrig skulle få fortsätta sin verksamhet i exil.
Även efter denna veckas historiskt stora fångutbytet finns enligt ryska människorättsorganisationer, som Memorial, fortfarande hundratals politiska fångar kvar i ryska fängelser och straffläger. En av de som inte ingick i utbytet är exempelvis den 65-årige marxistiska sociologen Boris Kagarlitskij, som i våras dömdes till 5 års fängelse för uttalanden om kriget i Ukraina.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.