Vårdförbundets ordförande i Västerbotten anser att Kommunal har varit otydliga när det kommer till neutraliteten och att det lett till att “anställda ställts mot varandra”. Samtidigt anser Kommunal att region Västerbotten brustit i hanteringen av övertidsarbetet på sjukhusen.
I fredags kom beskedet att Vårdförbundet och SKR gått med på medlarnas bud. Därmed är vårdstrejken över.
– Det är blandade känslor. Jag är glad att det finns ett avtal och att det är ett ettårigt avtal. Men någonstans hade jag hoppats på lite mer, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet avdelning Västerbotten.
Hon är nöjd över att Vårdförbundet, trots att SKR inte ville tala om det från början, lyckats få med arbetstidsförkortning i avtalet.
– Sedan hade jag önskat att det hade berört fler medlemmar. Men jag tror att det finns mycket kraft och styrka att driva frågan vidare. Vi har ändå slagit ett litet hål i isberget, säger Jenny Olsson som tillägger att hon ännu inte sett avtalet i sin helhet.
Vårdförbundet Västerbotten: Otydlighet från Kommunal
Under konfliktens gång har Vårdförbundet begärt neutralitet från andra fackförbud, vilket de också fick från samtliga, uppger Jenny Olsson. Hon ser en skillnad mellan hur tydliga olika fackförbund varit när det kommer till neutraliteten och menar att Kommunal i regionen varit svävande i sina svar och ställningstaganden.
– Vi har regelbunden kontakt med Kommunal i regionen och tycker inte att de varit lika tydliga. Det leder till att våra och deras anställda ställs mot varandra. Det är otroligt viktigt att vi kan gå ut i strejk och då måste vi kunna stå enade tillsammans.
Arbetaren hör av sig till Kommunals sektion i region Västerbotten och får mejlledes svar från Nina Jönsson och Jenny Ölund, fackligt förtroendevalda och sektionsföreträdare på Kommunal Region Västerbotten. Det har, enligt dem, varit oenigheter med arbetsköparen kring vilka arbetsuppgifter som undersköterskorna får utföra under strejken.
Nina Jönsson och Jenny Ölund anser att problem har förskjutits från sjuksköterskor till undersköterskor: att region Västerbotten inte hittat någon lösning på problemen utan att de förskjutits till Kommunals medlemmar.
”Det stora problemet med övertidsarbete, samt möjligheten till sin lagstadgade rast, som länge har varit ett problem för sjuksköterskor, har region Västerbotten inte hittat någon lösning på utan problemet har nu förskjutits till Kommunals medlemmar”, skriver de till Arbetaren via mejl.
Region Västerbotten: “Det har varit en ökad belastning”
Magnus Hedström, tillförordnad Hälso- och sjukvårdsdirektör i region Västerbotten, bekräftar uppgifterna om att det ska ha varit oenigheter gällande vilka uppgifter undersköterskor ska genomföra.
– Undersköterskor har nog gjort saker de normalt inte gör, men som de naturligtvis har reell kompetens för. Det är ganska få arbetsuppgifter som är yrkesskyddade. Just när det gäller omvårdnad så kan undersköterskor och sjuksköterskor göra samma saker, säger han och tillägger:
– Då har det naturligtvis blivit tuffare för undersköterskorna som har varit i tjänst som vanligt, och som har sjuksköterskekamrater som har varit i strejk. Ja, det har varit en ökad belastning.
Nina Jönsson och Jenny Ölund uppger att Kommunal uppmanat medlemmar att de ska hävda sin neutralitetsrätt om de blir ålagda att utföra arbetsuppgifter som tidigare gjorts av sjuksköterska.
”Blir våra medlemmar beordrade att utföra en arbetsuppgift så ska de göra det för att inte riskera att det blir arbetsvägran. De ska även direkt kontakta sektionen så att vi kan göra en bedömning om vi behöver gå vidare med frågan.”
Neutralitet och arbetsvägran
Otydligheten handlar, enligt Jenny Olsson, just om gränsdragningen mellan neutralitet och arbetsvägran. Från Kommunal i Umeå, där Vårdförbundet har haft övertidsblockad, har hon dock upplevt en större tydlighet.
– De är extremt tydliga, de hejade på oss till 100 procent.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.