”Fotboll är knappast bara 22 personer som springer efter en boll. I relation till övriga samhället finns här en stark föreningsdemokrati, ideellt arbete och ett kollektiv”, skriver Arbetarens nya sportkrönikör Sara Karlén, som också forskar på supporterkultur i Sverige.
I mitt liv har lokalfotbollen och herrallsvenskan varit Fotboll med stort F. Besök på idrottsplatser, kokekörv och att se mina vänner spela har varit allt. Närheten och relationen till sporten är det som fångat mig. Och detta var vad landsbygden i Skaraborg hade att erbjuda. Som tonåring drömde jag om att flytta till storstaden Borås för att leva ut mitt supporterskap till IF Elfsborg. Den drömmen slog in! Numera är mitt supporterskap på distans i och med mitt arbete i Malmö.
Här i Arbetaren vill jag ge nya perspektiv på fotboll och samhälle som ni inte visste att ni behövde. I den här krönikan introducerar jag er kort till tre teman som ligger mig närmast om hjärtat. I framtida texter kommer jag att utveckla dessa. Här är tre anledningar till att herrallsvenskan för mig är Fotboll med stort F!
För det första: Föreningsdemokratin, att varje idrottsklubb måste till minst 51 procent vara ägd av sina medlemmar, och där varje medlem har en röst. Det betyder att vid den högsta instansen för föreningen, årsmötet, är det medlemmarnas röst som väger tyngst.
Denna regel är det som skiljer Sverige från övriga världen när det kommer till att organisera både hela idrottsrörelsen via Riksidrottsförbundet och därigenom det Svenska fotbollförbundet. Tack vare denna regel kan medlemmar motsätta sig till exempel att laget byter färger eller stad för att en oligark vill genomföra det.
Sedan: Den brokiga skara människor jag möter på klackläktaren. Jag har inga andra mötesplatser i mitt liv där jag träffar så många olika typer av människor. Av de jag träffar är den äldsta pensionär och den yngsta börjar förskoleklass till hösten. Det är blandat med tjejer och killar, kvinnor och män. Vissa är födda i Sverige, andra inte. Några arbetar som målare, på lager, är sjuksköterskor eller ekonomer eller ska välja gymnasielinje till hösten.
Sist men inte minst: Stämningen från klackläktaren. Där hörs ekande sånger och visas upp färgglada uttryck. Vid alla matcher finns det flaggor och banderoller, vid många matcher finns även tifon. Tifon, de visuella koreografierna som ibland visas upp när spelarna och domarna går in på planen inför matchstart. De kan bestå av stora målningar, flaggor, pappersark, konfetti och pyroteknik.
I mina ögon, ett storslaget konstverk. Det här temat är det som intresserar mig mest och är det som jag forskar på.
En oändlighet av samhällsfrågor
I år firar herrallsvenskan 100 år, och det lär ni få höra om. Här ryms frågor som: Hur kan Sverige, vars fotboll är av medioker karaktär, ha en så stark supporterkultur? I relation till övriga samhället finns här en stark föreningsdemokrati, ideellt arbete och ett kollektiv. Men även frågor som ungdomsidrott, idrottsplatser, världsekonomi eller sånger på läktaren.
Fotboll är knappast bara 22 personer som springer efter en boll. Här finns en oändlighet av samhällsfrågor och perspektiv att diskutera. Jag hoppas att ni efter att ha läst min krönika svarar på rubriken: jajamensan fattas bara!
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.