Sedan flera veckor pågår en av de största strejkerna i textilsektorn i Bangladesh på decennier. Tusentals textilarbetare, varav många kvinnor, har gått ut på gatorna och krävt högre löner. Men polisen har skjutit mot arbetare under protesterna och minst fyra personer ska ha dödats.
– Vi förväntar oss konkret handling från svenska företag, säger Sanjida Shamsher, researcher på Swedwatch.
I Bangladesh finns det i dagsläget omkring 3 500 textilfabriker, där det arbetar närmare fyra miljoner personer, framförallt kvinnor, för låga löner. Textilsektorn står för majoriteten av landets export och levererar till många av Sveriges främsta varumärken, inklusive Lindex, Åhléns och H&M.
Sedan flera veckor pågår en av de största strejkerna på ett decennium i textilsektorn i Bangladesh. 150 fabriker har stängts på obestämd tid och tiotusentals arbetare gått ut på gatorna i flera städer. De kräver en nästan tredubbling av minimilönen från 8 300 taka till minst 23 000 taka, vilket skulle innebära en månadslön motsvarande omkring 2 273 svenska kronor.
I dagsläget ligger minimilönen på endast 800 kronor i månaden och många familjer har svårt att få mat på bordet. Regeringen har föreslagit en löneökning på 25 procent, men facken har avfärdat budet.
Flera arbetare skjutna av polis under protesterna
Samtidigt har protesterna i Bangladesh mötts av våldsam repression. Polisen har brutalt misshandlat demonstranter, bland annat genom att använda sig av tårgas och ljudgranater. Brottsutredningar har inletts mot 11 000 av de 15 000 arbetare och fackmedlemmar som deltagit i protester förra veckan, rapporterar SVT. Minst fyra personer ska ha dödats i protesterna.
En person som rapporterats ha dödats av polisen är den 24-åriga tvåbarnsmamman Anjuara Khatun, som sköts ihjäl under en protest i industristaden Gazipur utanför Dhaka förra onsdagen, rapporterar The Guardian.
Hennes man berättade för reportrar att han hörde skott när polisen öppnade eld mot cirka 400 arbetare och sedan såg människor bära hans frus orörliga kropp.
– Hon sköts i huvudet och dog i bilen på väg till sjukhuset, sade han. Det rann blod ut från ett hål i hennes huvud.
Bland de döda finns även Rasel Hawlader, 26, som hade arbetat som elektriker på Design Express Ltd, och Imran Hossain, 32, som dog av allvarliga skador inuti ABM Fashions, efter att den sattes i brand, rapporterar the Guardian.
”Lönerna är katastrofalt låga”
Sanjida Shamsher är researcher på Swedwatch och arbetar tillsammans med andra kollegor med en rapport om textilsektorn i Bangladesh. I maj 2023 besökte hon två fabriker i landet. Hon berättar att trots den skenande inflationen, så har lönerna inte höjts i linje med levnadskostnaderna på fem år.
– När vi pratade med arbetare på fabrikerna tog alla upp de katastrofalt låga lönerna som det största problemet. Vi såg samma sak för fem år sedan. De senaste åren har även boendekostnaderna ökat lavinartat i Bangladesh och priserna på basvaror som till exempel matolja har höjts.
Samtidigt är ekonomin i landet skakig efter pandemin. Mindre textilfabriker har fått stänga och många människor har blivit arbetslösa, berättar hon.
Sanjida Shamsher menar att Bangladeshs arbetsrättsliga lagar ger ett extremt dåligt skydd för fackföreningar och beskriver det som ”ett av de värsta länderna för arbetare”. Bangladesh är ett av de tio sämsta länderna i världen när det gäller rättigheter för arbetare, enligt Global Right Index, med repressiva lagar, polisvåld och stora svårigheter att bilda fackföreningar.
Vi förväntar oss konkret handling och svenska företag måste respektera mänskliga rättigheter – vilket innebär att textilarbetare måste få löner som de kan leva på. De här människorna producerar deras produkter, och därför är de svenska företagen indirekt ansvariga för lönerna.
Sanjida Shamser, researcher på Swedwatch
– Men genom åren har vi trots allt sett att det nu finns mer kunskap och fler kvinnliga fackföreningsledare på golvet i de här textilfabrikerna. Även chefer som vi träffar på fabrikerna säger att de ser fördelar med fackföreningar. Samtidigt finns ett utbrett problem med repressalier. Fackligt aktiva tvingas till arbete i högt tempo på golvet eller får ibland helt enkelt sparken, säger hon.
Stora klädmärken som H&M är beroende av textilproduktionen i Bangladesh. Sanjida Shamsher menar att svenska företag har ett stort ansvar i att säkerställa rimliga levnadslöner för de anställda på golvet. I dagsläget är ett tjugotal svenska klädföretag beroende av textilimport från Bangladesh.
– Det är bra att företag utåt i olika sammanhang säger att de stöttar rimliga levnadslöner, men det är alltihop väldigt vagt. Det räcker inte att skicka brev. I stället så verkar låga priser till fabriker pressa ner lönerna. Vi förväntar oss konkret handling. Svenska företag måste respektera mänskliga rättigheter – vilket innebär att textilarbetare måste få löner som de kan leva på. De här människorna producerar deras produkter, och därför är de svenska företagen indirekt ansvariga för lönerna, säger hon.
Hopp om förändring genom EU-direktiv
Samtidigt pågår slutdiskussionerna i EU om en ny lagstiftning som kommer innebära krav på att företag ska granska sina produktions- och leverantörskedjor, det så kallade the Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD.
Direktivet omfattar alla företag med fler än 250 anställda och en global nettoomsättning på mer än 40 miljoner euro, där minst hälften genererats i så kallade högriskverksamheter, som till exempel textilsektorn.
Samtliga medlemsländer i EU måste från och med nästa år, när direktivet väntas klubbas igenom, implementera det nya direktivet i sina lagstiftningar.
– Vi på Swedwatch hoppas givetvis att detta ska leda till en positiv förändring och bättre levnadsvillkor för arbetarna, vi vill också gärna se att direktivet kommer innehålla skrivningar om rätten till levnadslöner. Men situationen är akut och företag måste agera här och nu.