Tvisten mellan hyresvärdar och boende fortsätter i Malmö. Mitt under högsommaren har hyresgäster fått hem brev där budskapet är glasklart. Betala den aviserade högre hyran eller så går ärendet till domstol. Alicia Smedberg, boende i Möllevången är en av många som har fått brev. Halimo Nuur och Joel Nordström från Hyresgästföreningen beskriver situationen som skrämselpropaganda till Arbetaren.
– När det här brevet kom var det som en chock. Jag trodde inte att de skulle gå så här långt. Det är klart att man inte vill bli tagen till domstol, det känns som ett direkt hot. Det är en väldigt oroande utveckling.
Hot om domstol inte lösningen
Alicia Smedberg är granne med både ensamstående föräldrar och pensionärer. De senaste månaderna har hon knackat dörrar och informerat kvarteret om att inte acceptera de utskickade avierna om extrahöjning av hyror.
Nu är hon en av många som har fått hem brev om att hennes lägenhet kan prövas i Hyresnämnden om hon inte accepterar den nya hyran som skickats ut tidigare. I brevet står det att 7 av 10 hyresgäster redan har accepterat justeringen, men enligt Alicia har de blivit lurade till det då många inte känt till extrahöjningen eller sina rättigheter.
I vintras satt hon vid förhandlingsbordet och såg redan då tidiga varningstecken med hyresvärdarnas missnöje. Under våren har oron spridit sig runt kvarteren och en misstro har vuxit sig starkare för Heimstaden, som är Alicias hyresvärd.
– Om de vinner ärendena i Malmö nu så kommer fenomenet förflytta sig till andra städer. Jag är rädd för vad det här kommer innebära i längden om de redan frångår redan bestämda överenskommelser, fortsätter Alicia Smedberg.
Nu kommer Alicia att följa upp med Heimstaden. Om ärendet går vidare till Hyresnämnden kommer hon att ställa upp och inte ge sig. Något som förtroendevalda Joel Nordström från Hyresgästföreningen i Malmö Västra tycker att drabbade också ska våga göra. Han har lett förhandlingsdelegationen och beskriver den senaste förhandlingen som extremt tuff. Nu har han också tappat förtroendet helt för många hyresvärdar i Malmö.
– På deras hemsidor står de oftast att de värnar om sina hyresgäster och vill ha kundnära bemötande. Men det här är något helt annat. Deras aggressiva ton vittnar om desperation från deras sida. De skriver siffror i breven men det är bara hot det handlar om och det är så himla fult gjort. De tar ut varje krona de kan, säger Joel Nordström.
Vill de göra människor hemlösa med att höja hyrorna?
Halimo Nuur, Hyresgästföreningens ordförande i Rosengård
Hyresbolagen inte nöjda med senaste förhandlingen
Precis som Alicia antyder, såg Nordström röda flaggor under förhandlingarna. Hyresvärdarna beklagade sig över att ingen tog hänsyn till deras ökade kostnader och lån. Trots den motiveringen vittnar bägge om att underhållen i fastigheterna varit undermåliga. Grannar och boende har uttryckt besvikelse över reparationer och underkänt underhåll. Joel kallar metoden som hyresvärdarna sysslar med en bluff. De hade ju redan rott i land och skakat hand.
– Är det en mänsklig rättighet att gå med vinst i sitt företag, speciellt när man har gjort dåliga affärsbeslut? De hade inte gått med på att sänka våra hyror med liknande argument. Någon som påstår sig vara ett ansvarstagande företag som bryr sig om sina kunder beter sig inte på det här sättet, säger Joel Nordström.
Bostadsjättarna driver på
Nu tycks parterna stå längre ifrån varandra än någonsin. Halimo Nuur, Hyresgästföreningens ordförande i Rosengård, har dagligen uppmanat hyresgäster som fått avier med hyreshöjning att inte betala den nya hyran. Hon är hemmahörande i Rosengård. Hon tycker att bostadsjättarna behöver pressas mer och tillsammans med andra aktörer har informationsspridningen varit i full gång i området.
– Deras driftkostnader har ökat, men det har det också gjort för oss. Vi kan inte betala för deras affärsidéer. De borde ha lagt undan pengar när de gjort vinster. Vill de göra människor hemlösa med att höja hyrorna? Vad ska hända härnäst? Fortsätter Nuur.
Halimo beskriver omständigheterna som en pågående kris. Att hyresvärdarna skickat ut breven under semestertiderna tror hon också är en väl uttänkt metod, då många inte vistas i sina lägenheter just nu och kommer komma hem till en kalldusch. I just Rosengård har jättebolaget Rosengårds Fastigheter valt att backa från kravet om extrahöjning.
– Vi förstår att det är tuffa tider, sa bolagets vd Petra Sörling till Sydsvenskan tidigare i somras.
Även om Rosengårds Fastigheter inte planerat att höja hyran ytterligare under 2023 menar Halimo att tilliten ändå brustit hos många boende. Nu kvarstår det att se om de återstående hyresvärdarna kommer att gå vidare med de strandade hyresförhandlingarna till Hyresnämnden. Om det sker, måste varje lägenhet prövas individuellt.
– Det är väldigt mörkt, säger Halimo Nuur.
Arbetaren har sökt Heimstaden och Victoriahem men inte fått svar vid artikelns publicering.