När kommuner använder vinster ur allmännyttan för att lägga konstgräs och sköta skolskjuts är det inget annat än en dubbel beskattning av hyresgäster. Detta samtidigt som de som äger belönas med ränteavdrag och alltså beskattas mindre. Folkhemmet har vänts upp och ned.
Det är sommar och vem tackar inte nej till en grillkväll? Men på grillarna som tillhör gården har bostadsföreningen satt upp lappar om att de endast får nyttjas av medlemmar i bostadsrätterna.
Inte hittar man sådana lappar på idrottsplatser, skyddade boenden eller i skolbussar. Ingenstans står det: “får endast nyttjas av allmännyttans hyresgäster”.
Men i vissa kommuner har just hyresgästerna i allmännyttan finansierat hela verksamheter.
Så var fallet till exempel i Eskilstuna förrförra året. Det var hyresgästerna i allmännyttan som betalade för hela kommunens platser på kvinnojouren Moa.
Politikerna låter i stor utsträckning hyresgästerna betala för sådant som borde betalas via skatten, av alla kommunens skattebetalare.
Hyresgästerna betalar skatt två gånger
Arbetarens granskning av kommunernas vinstuttag ur allmännyttan, som enligt reglerna ska finansiera bostadssociala insatser, visar att pengarna istället går till arenor, konstgräs, skyddade boenden, missbruksvård och fritidsverksamheter på äldreboenden.
Politikerna låter i stor utsträckning hyresgästerna betala för sådant som borde betalas via skatten, av alla kommunens skattebetalare.
Konsekvensen blir att hyresgästerna i allmännyttan används som spargris att plundra vid behov.
Generellt bor låginkomsttagare oftare i hyresrätt, medan hög- och medelinkomstagare oftare äger. Låginkomsttagare, som ofta beskylls för att vara tärande på samhället, är de som faktiskt betalar dubbel skatt. Först på inkomsten, sen på hyran.
I juni gjorde regeringen ett stort nummer av sitt bidragstak och drog de vanliga harangerna om att vilja arbeta och bidra till samhället. Många påpekade att de som regeringen försöker nå med sitt bidragstak var extremt få.
Och dessutom: nog är det ett märkligt förslag när statsskulden är den lägsta på 15 år? I mars rapporterade Riksgälden Sverige har urstarka finanser och gick med 100 miljarder i överskott månaden innan.
Men så räds nuvarande regering inte slag i luften, vilket reformen gällande avskaffad plastpåseskatt understryker.
Avdrag, inte bidrag, är det stora problemet
Vill Svantesson minska antalet människor som subventioneras med skattepengar är det bland avdragen och inte bidragen hon bör leta. Det är inte flerbarnstillägg, barnbidrag eller kultursatsningar som är den stora boven utan att vissa boendeformer gynnas skattemässigt.
Avdragssamhället som främst är riktat till bostadsägare gynnar de som redan har inkomst. Förrförrra året kostade ROT-avdraget, som inte ens hyresgäster får använda, och ränteavdraget, statligt subventionerade bostadslån, 30 miljarder.
I år är det mycket troligt att kostnaden för endast ränteavdraget kommer uppgå till svindlande 48 miljarder. Jämför det med kostnaden för bostadsbidraget: 4,1 miljarder.
Ett avdragstak låter onekligen mer träffsäkert än ett bidragstak.
Det har gått så långt att högertankesmedjan Timbro i P1 i höstas argumenterade för att återinföra fastighetsskatten. Jacob Lundberg, då chefsekonom på Timbro och numera politiskt sakkunnig på Finansdepartementet, tyckte att fastighetsskatt skulle göra bostadspolitiken rättvisare.
“Om vi vill att staten ska behandla hyrda och ägda bostäder lika, då måste vi också beskatta villor och bostadsrätter på samma sätt [som skatt på hyresintäkter, min anm].
Frågan är hur separat ekonomierna verkligen hanteras när hyresgästerna står för föräldrautbildning och kulturhus. Var är alla de bostadsägare i villor, bostadsrätter och privata hyresvärdar, som rutinmässigt stoppar in sin vinst i kommunala verksamheter?
Hårdare tag för brott i allmännyttan
Bostadsbolag är undantagna från kommunernas förbud om att de inte får driva verksamheter som går med vinst. Relationen mellan kommunerna och bolagen ska vara affärsmässiga och ekonomierna ska hanteras åtskilt.
Frågan är hur separat ekonomierna verkligen hanteras när hyresgästerna står för föräldrautbildning och kulturhus. Var är alla de bostadsägare i villor, bostadsrätter och privata hyresvärdar, som rutinmässigt stoppar in sin vinst i kommunala verksamheter?
2021 stod de allmännyttiga hyresgästerna för 600 miljoner i tillskott till olika verksamheter politikerna beslutat om.
I Malmö i år blev hyreshöjningarna femprocentig i kommunala bostadsbolaget MKB. “Ansvarstagande” applåderade hyresgästföreningen trots att höjningen i Malmö var över genomsnittet i riket. 2021 plockade politikerna ut 50 miljoner ur MKB att använda mot den “strukturella hemlösheten”.
En del kommuner bryter, trots undantagen, mot lagen och tar ut för mycket vinst ur sina bostadsbolag. Straffet? Inget mer än att bli klandrad i Boverkets rapport.
Någon opportunist har nu chansen att rida på hårdare tag-vågen och föreslå skärpta straff för rån. För det är faktiskt vad som pågår här. Politiker tömmer allmännyttans bolag på mer än en halv miljard kronor. Vad sägs om fängelse för rån av hyresgäster?
Reformen kan motiveras med Moderaternas egna ord: “Den som sitter i fängelse kan inte begå nya brott, och på så sätt minskar brottsligheten när fler får avtjäna längre fängelsestraff.”