Kommentar #18/2023

Ryska imperie­drömmar då och nu

Foto: Daniel Cole/AP/TT, Mikhail Metzel/TT Foto: Daniel Cole/AP/TT, Mikhail Metzel/TT

Mikael Eriksson läser Antony Beevors senaste mastodontverk: 600 sidor våld, imperiedrömmar och historisk bakgrund till dagens krig i Ukraina, som sannolikt kommer betraktas som ett av standardverken om ryska revolutionen och ryska inbördeskriget framöver.

När det här skrivs är det drygt ett år sedan Putins invasion av Ukraina påbörjades och exakt ett år sedan den månadslånga ockupationen av Butja inleddes. Ockupationen av Butja var det första tydliga exemplet på de extrema övergrepp och de blodiga brott mot folkrätten som förekommer i kriget i Ukraina.

Då, för ett år sedan, lade även historikern Anthony Beevor sista handen vid sitt verk om ryska revolutionen och det efterföljande ryska inbördeskriget, i linje med hans tidigare böcker kort och gott kallad Ryssland. När jag nu, ett år senare, läser Beevors bok så påminns jag hela tiden om händelser, namn och företeelser som passerat i medierna under året. Cherson, Mariopol och Kiev är i dag namn som vi alla känner igen och har en hyfsad aning om var de ligger.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga