Kultur #16/2023

Så vill Sverige­demokraterna erövra kulturen

Ola Larsmo, författare som skrivit mycket om kulturfrågor kopplat till högerextremism, och Morgan Finnsiö, researcher på Expo, förklarar kulturens betydelse för SD. Foto: Jessica Gow/TT, David Lagerlöf/Expo, Johan Apel Röstlund

Luciatåg, konstutställningar, public service och prästers predikan. Sverigedemokraterna och delar av den nya högerregeringen har sedan de tog makten gått till storms mot stora delar av kulturen. Men varför är de här frågorna plötsligt så viktiga? Arbetaren sökte svaren hos två experter på ämnet.

”Politiken ligger nedströms från kulturen”. Så har Sverigedemokraternas kulturpolitiska chefsideolog Mattias Karlsson tidigare förklarat i en uppmärksammad intervju med Svenska Dagbladet innan han förtydligade: ”Jag tror att kultur i en vidare mening i många avseenden styr politiken mer än vad politiken styr kulturen”.

Tankarna och det första citatet är hämtade från den franska fascisten och författaren Alain de Benoist, en av förgrundsgestalterna till den så kallade Nya Högern, en fascistisk idérörelse som vuxit sig allt starkare de senaste åren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga