Kommentar #6/2023

Unik rättegång: Olja och folkrättsbrott

År 2010 kom ECOS, European Coalition on Oil in Sudan, i sin rapport ”Unpaid Debt” fram till att det svenska företaget Lundin Oil var delaktiga i krigsbrott och brott mot mänskligheten. Samma år startade förundersökningen. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX / TT

Efter en rekordlång förundersökning startar rättegången mot före detta Lundin Oil i Stockholm i höst. Brottsrubriceringen är medhjälp till folkrättsbrott i Sudan. Utgången kan få konsekvenser internationellt, skriver Janne Flyghed.

Den 5 september inleds en av flera skäl unik rättegång vid Stockholms tingsrätt. Dels är den brottsrubricering som åklagaren grundat åtalet på, medhjälp till folkrättsbrott, exceptionellt ovanlig, dels är materialet gigantiskt. Det omfattar för närvarande 1 270 aktbilagor om cirka 80 000 sidor.

Föga förvånande kommer det att bli en av de längsta processerna i svensk rättshistoria. Det hela beräknas pågå åtminstone ett drygt halvår. Enbart själva sakframställan beräknas ta 80 rättegångsdagar varunder 30 målsäganden och drygt 60 vittnen ska höras.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga