Utrikes #100/2022

Serbiska trupper i stridsberedskap vid gränsen till Kosovo

En man går förbi en barrikad av truckar fulla med stenar i staden Mitrovica i norra Kosovo. Foto: Bojan Slavkovic/TT

Spänningarna ökar mellan Serbien och Kosovo. Serbiska trupper står redo för strid vid gränsen mot Kosovo. Detta efter att Serbiens president Aleksandar Vucic har beordrat att ”alla åtgärder ska vidtas för att skydda det serbiska folket i Kosovo”.

Belgrad har satt armén i ett ökat beredskapsläge på grund av spänningar med grannlandet Kosovo flera gånger under de senaste åren. Senast i november efter anklagelser mot Kosovo att de flugit med drönare inne på serbiskt territorium. Nu händer det alltså igen efter att skottlossning rapporterats vilket sammanfallit med den senaste tidens vägblockader.

I mitten av december satte kosovoserber i norra Kosovo upp egna vägblockader och patrullerade dem för att förhindra myndigheterna i Kosovo att ta sig in i den norra delen av landet där kosovoserberna är i majoritet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga