Nyligen höjde Postnords vd Annemarie Gardshol sin egen lön till 842 000 kronor i månaden. Samtidigt ska det skandalomsusade och hårt kritiserade bolaget genomföra stora nedskärningar och har därför börjat varsla personal. Nu har en grupp brevbärare fått nog och startat ett upprop.
Ilskan växer bland landets brevbärare. Tidigare i år har nämligen Postnords vd höjt sin lön med nästan 20 procent och tjänar nu drygt 842 000 kronor i månaden vilket motsvarar omkring 30 brevbärarlöner.
Samtidigt vill bolaget, som ägs av den svenska och danska staten, genomföra omfattande nedskärningar och har därför börjat varsla personal.
Nu sprids ett upprop bland brevbärarna och missnöjet har spridit sig över hela landet under parollen ”Ja till fler brevbärare, nej till extrema chefslöner”.
– Det är ju faktiskt helt galet och det som provocerar oss mest är att samtidigt som de höjer hennes lön så drar de ner på oss i personalen, säger en brevbärare som Arbetaren pratar med och som vill vara anonym då hon säger att kollegor som nyligen öppet protesterat fått erinran av sina chefer.
Hon berättar om kollegor som gått in i väggen av den höga arbetsbelastningen när mer post ska delas ut av allt färre personer.
Vid de senaste förhandlingarna förklarade Postnord för facket att bolaget inte hade råd med med lönehöjningar på mer än 2,7 procent för brevbärarna som i dag har en genomsnittslön på drygt 26 000 i månaden.

Enligt brevbäraren som Arbetaren pratat med, som är en av initiativtagarna till uppropet, blir arbetsmiljön för de anställda allt sämre. Hon vittnar om både bitterhet och upprördhet bland personalen.
– Samtidigt som de sparkar folk får vi andra större slingor och ökad belastning. I dag klarar Postnord inte av sitt samhällsuppdrag och högsta ansvaret för det har ju Annemarue Gardshol. Därför känns det väldigt konstigt att hon har den lönen medan vi andra sliter ut oss.
Många av de som startat uppropet, som nu sprids genom en namninsamling på nätet, är anslutna till Seko. Men flera andra har också hakat på, oavsett facklig anslutning. Och ilskan är stor.
Bland annat kräver brevbärarna nu ett stopp på både nedskärningar och varsel samt att chefernas löner sänks.
”Vi brevbärare har alltid haft en stolthet i att göra ett bra jobb och hinna dela ut allt under arbetstid. Ge service och vara noggranna. Den stoltheten finns inte längre. Våra kollegor sjukskriver sig på grund av stress och vantrivsel. Nu sätter vi tillsammans ned foten. Nu får det vara nog”, skriver brevbärarna i uppropet.
Tanken med uppropet är att det ska mynna ut i en gemensam manifestation där protestlistorna lämnas över till Postnords styrelse och ansvariga ministrar i den svenska regeringen.