Inrikes #89/2022

Hon startar protester mot prishöjningarna

Beatrice Almhagen
Beatrice Almhagen hoppas på en bred folklig uppslutning mot de kraftigt höjda levnadsomkostnaderna. Foto: Privat

Tre frågor till Beatrice Almhagen, kampanjledare på organisationen Skiftet, som precis dragit igång kampanjen Prisprotesterna mot dyrare mat- och elpriser samt mot höjda hyror.

Vad är det ni ska göra?

– Den 10 december samlas vi på orter i hela Sverige för att kräva att makthavarna agerar och ser till så människor kan ha drägliga liv trots inflation och kris. Våra krav är frysta hyror, så kallade Sverigepriser på el och att priserna på matvaror sänks genom att vinsttak införs för matjättarna. Vi kommer att ha facklor så att folk skall kunna värma sig och fly iskalla lägenheter och vansinniga elräkningar en liten stund. Alla är välkomna att hitta en protest nära sig eller få hjälp med att anordna en på sin ort, genom att gå in på vår hemsida.

Det är en social kris som håller på att bryta ut, en kris som vissa i vårt samhälle planerar att tjäna multum på. Det är dags att sätta ner foten och säga att, här sätter vi stopp. 

Beatrice Almhagen, Skiftet

Hur ser du på läget inför den så kallade ”krisvintern” som många känner stor oro inför?

– Läget är mycket allvarligt. Sveriges Stadsmissioner rapporterar om helt nya målgrupper som inte har råd att sätta mat på bordet, samtidigt som Ica-handlarna gjort rekordvinster. För första gången i modern tid sprider sig energifattigdom i Sverige, barnfamiljer vräks för att de inte har råd med elräkningen. Pensionärer sitter under dubbla filtar för att spara på värmen. Att hyresvärdarna kräver en historisk hyreshöjning på tio procent i den här situationen är en skandal. Det är en social kris som håller på att bryta ut, en kris som vissa i vårt samhälle planerar att tjäna multum på. Det är dags att sätta ner foten och säga att, här sätter vi stopp. 

Vad hoppas ni protesterna den 10 december ska leda till?

– Vi riskerar en krisvinter för historieböckerna, det faktumet går inte att komma undan. Det finns lösningar och vi kan förändra människors situation. Men då måste vi höja våra röster och sluta upp i folkliga protester. Förra året stoppade vi tillsammans förslaget om marknadshyra för Sveriges tre miljoner hyresgäster genom en bred folkrörelse, den här krisen berör ännu fler. Genom att samlas, synas och höras tillsammans kan vi sätta press från botten för att säga: det duger inte med en hyresförhandling som landar i nio, sju eller fem procents hyreshöjning. Det duger inte med ett elprisstöd som häller pengar på storföretag och rika villaägare. Det duger inte med miljardvinster för Ica-handlare samtidigt som föräldrar ute i landet oroar sig över hur de ska ha råd med både att värma upp lägenheten och köpa mat till sig själv och sina barn. Vi står och balanserar på ruinens brant och nu gäller det att kräva en politik som speglar det, som gör folks liv bättre på riktigt. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan