Debatt #87/2022

“Sveriges regering skämmer ut sig”

Gin Hajo och Ridvan Altun är med i Kurdiska Demokratiska Samhällscentret-Sverige (NCDK Sverige). Foto: Henrik Montgomery/TT, privat

"Den svenska regeringen är skyldig kurderna ett erkännande. Därför är ett avståndstagande ett stort svek mot alla de män och kvinnor som kämpat och dött för mänskligheten." Det skriver representanter från Kurdiska Demokratiska Samhällscentret-Sverige (NCDK Sverige).

Den nytillträdda regeringen byter kurs angående de två kurdiska organisationerna, YPG och PYD. Det är märkligt att den svenska regeringen tar avstånd från Nato-allierade organisationer i norra Syrien och ger efter för utpressning från den turkiska staten.

Det är ett tydligt tecken på att den nya utrikespolitiken inte är självständig utan svag och inte står emot diktaturer. Det är, utan tvekan, PYD men framförallt YPG som har spelat en avgörande roll i kampen mot terrorsekten IS. Den svenska regeringen är skyldig kurderna ett erkännande. Därför är ett avståndstagande ett stort svek mot alla de män och kvinnor som kämpat och dött för mänskligheten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984