Kommentar #77/2022

“Erbjud hotade journalister nödvisum”

CPJ kräver att journalisters säkerhet tas på allvar. Bilden är tagen under en demonstration i Myanmars huvudstad Yangon i januari 2014. Foto: Khin Maung Win/TT

Världens regeringar måste erbjuda särskilda nödvisum till journalister som riskerar repressalier efter att ha utfört sitt jobb i hemländerna. Det skriver Gypsy Guillén Kaiser vid Kommittén till skydd för journalister, CPJ, i denna kommentar.

Dessa nödvisum behövs för att hotade journalister snabbt ska kunna lämna hemlandet och ta sig till en säkrare situation utomlands. Kravet ligger i linje med rekommendationer från den globala mediefrihetsgrupppen Media Freedom Coalition, som i dag har 52 medlemsländer.

Vid ett möte som hölls i samband med den nyligen avslutade högnivåveckan i FN:s generalförsamling i New York betonade CPJ:s ordförande Jodie Ginsberg att dessa nödvisum är helt nödvändiga för journalister som riskerar att bestraffas efter att ha offentliggjort viktig information.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan