Utrikes #75/2022

Guatemala: Lokal­befolkning tar strid mot planerade gruvor

88 procent av de som deltog i en folkomröstning i staden Asunción Mita sade nej till driften av den planerade guldgruvan Cerro Blanco, som ägs av ett dotterbolag till kanadensiska Bluestone Resources. Foto: IPS

I Guatemala pågår flera konflikter om landets naturresurser. Lokalt organiserade folkomröstningar visar att en majoritet av befolkningen av sociala och miljömässiga skäl vänder sig mot de gruvsatsningar som leds av stora internationella bolag.

Förra veckan genomfördes en folkomröstning i staden Asunción Mita som kan ses som det senaste exemplet på det starka folkliga motstånd som möter många gruvprojekt i Guatemala. 88 procent av de drygt 8 500 personer som deltog i omröstningen sade nej till driften av den planerade guldgruvan Cerro Blanco, som ägs av ett dotterbolag till kanadensiska Bluestone Resources.

– Vi kan inte tillåta det. Vi som blir äldre vill inte att de unga ska drabbas av de gruvans miljöeffekter, säger Petronila Hernández, 55, som lade sin röst på nej-sidan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984