Efter en 12 dagar lång strejk återgick i tisdags de skotska sophämtarna till arbetet. Men invånarna i Edinburgh uppmanas ha tålamod. Nya strejkvågor väntar.
Facket inledde en första strejkvåg bland sophämtare i Edinburgh den 18 augusti 2022 efter en lönekonflikt. Strejken blev ett faktum mitt under den stora stadsfestivalen Fringe i staden.
Efter tolv dagar är nu strejken avslutad. I alla fall för den här gången.
Samtidigt som strejken avslutades lät fackförbunden GMB och Unison meddela att det kommer fler strejker framöver. Detta eftersom löneförhandlingarna brutit samman och det erbjudande om löneförhöjningar som getts från arbetsköparen förkastats av facken.
Under strejken har invånarna fyllt badkar med sopor och försökt lösa situationen på bästa sätt. Enligt facken kommer inte alla invånare att få sina sopor omhändertagna innan nästa strejkomgång drar igång den 6 september, utan ombeds försöka ta hand om soporna själva ytterligare en tid.
Sopbilarna som nu är ute och kör igen har inte en chans att få med sig alla sopor som samlats på gatorna. Dels räcker inte kapaciteten till, dels har mycket sopor spridits ut.
Några sophämtare vittnade på tisdagen om att de förlorat pengar på att strejka, men att det var värt det. ”Du måste vara beredd att förlora en del pengar för att tjäna pengar”, sade en av dem till BBC.
Scott Arthur från Edinburghs stadsfullmäktige har sagt att han så snabbt som möjligt vill att situationen normaliseras ”så att vi kan vara stolta över vår stad och våra anställda”.
– Jag skäms över vad jag sett på vissa ställen i staden, och det säger jag som en av dem som absolut stödjer de anställda i deras krav på en schyst lön, säger Scott Arthur till BBC.
Den skotska regeringen har gett extrapengar till de lokala råden för att finansiera delar av lönehöjningarna.
Facken GMB, Unite och Unison, har försökt nå en överenskommelse med Cosla, som är stadens leverantör av sophanteringsservicen. Men de har sagt nej till ett lönepåslag motsvarande 3,5 procent.
Cosla har även kommit med ett erbjudande om att liksom i England erbjuda sopåkarna en höjning med motsvarande närmare 24 000 kronor, varav en del i lönepåslag och en del som ett engångsbelopp som ett bidrag till de höga levnadsomkostnaderna.
Facken vänder sig mot det erbjudandet, eftersom det inte kommer att lyfta de lägst betalda arbetarna så mycket som facken kräver. Och det är där konflikten ligger. De sämst betalda måste få ett rejält lyft, menar de.
När den andra strejkvågen inleds den 6 september kommer den även att omfatta skolor och förskolor.