Debatt #67/2022

“Det är helt uppenbart att Sverige offrar Znar”

Det är helt uppenbart att Sverige offrar Znar som en eftergift i förhandlingarna för ett svenskt NATO-medlemskap, skriver fyra organisationer i ett öppet brev till Ann Linde. Foto: Allt åt alla Göteborg

“Att utvisa Znar Mehmet Bozkurt vore ett brott mot svensk lag och mot FN:s internationella konvention.” Det skriver fyra organisationer i öppet brev till Ann Linde, Magdalena Andersson, SÄPO och Migrationsverket.

Vår vän Znar Mehmet Bozkurt är kurd, kristen och homosexuell. I Turkiet väntar tortyr, fängelse och döden. Att utvisa Znar vore ett brott mot svensk lag och mot FN:s internationella konvention.

Znar har just fyllt 27 år och bor med sin make i Borås. Han har bott och arbetat i Sverige sedan 2014. Han är aldrig dömd eller misstänkt för något brott i Sverige. Det finns inga skäl till utvisning.

I Turkiet var han engagerad i Socialdemokraternas systerparti (HDP), vars partiledare Selahattin Demirtaş är fängslad sedan 2016. Men i Sverige är det inte ett brott att vara socialdemokrat.

Fredag den 19 augusti greps Znar av svensk polis i sitt hem. De kom i gryningen och gick in i lägenheten med huvudnyckel. Sedan dess har Znar varit frihetsberövad och hotad med utvisning till Turkiet. Nu stoppas beslutet om utvisning, på grund av den tydliga hotbilden. Trots detta är vår vän fortsatt inlåst, i väntan på omprövning.

Turkiet kritiseras av bland annat Amnesty International och Stockholm Centre for Freedom för systematisk tortyr och förföljelse av oppositionella. HBTQ-personer och kurder är särskilt utsatta. Znar uppfyller alla dessa kriterier. Han har dessutom konverterterat till den syrisk-ortodoxa kyrkan, där han är en uppskattad och aktiv medlem. Förutom hotet om fängelsestraff och tortyr, lever Znar under dödshot på grund av sin sexuella läggning.

Det är helt uppenbart att Sverige offrar Znar som en eftergift i förhandlingarna för ett svenskt NATO-medlemskap.

Våra krav:
– Släpp Znar utan vidare dröjsmål!
– Stoppa utvisningen av Znar!
– Häv säkerhetsklassificeringen!
– Stoppa alla utvisningar till Turkiet!

Ung Vänster Göteborg och Bohuslän
Nätverket Ingen Människa är Illegal
Förbundet Allt Åt Alla
Rojavakommittéerna

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga