Kultur #65/2022

Författare kräver stärkt yttrandefrihet i Indien

Kritik riktas även mot de återkommande nedsläckningar av internet som har genomförts i delstaten Kashmir, vilket begränsat invånarnas möjligheter att ta del av nyheter och information. Foto: Mukhtar Khan/TT

Människorättssituationen i Indien har snabbt försämrats på ett mycket oroande sätt. Den varningen kommer från över hundra internationella författare och skribenter som i ett gemensamt uttalande kräver att yttrandefriheten i landet skyddas.

Uppmaningen kommer via yttrandefrihetsorganisationen PEN och är riktad till Indiens president Droupadi Murmu i samband med att landet i veckan firade 75 år som självständig nation. En av undertecknarna är Salman Rushdie, som nyligen utsattes för en knivattack i New York.

Brevskrivarna uppmanar landets president att verka för att återupprätta landets demokratiska ideal och skyddet för yttrandefriheten – samt att säkerställa att Indien förblir en sekulär demokratisk nation för alla dess olika etniska och religiösa grupper.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga