Utrikes #62/2022

Tusentals godtyckliga gripanden i El Salvador

Amnesty har slagit larm om att tusentals oskyldiga har gripits i El Salvador och om dålig behandling av fångar – samt tortyr. Foto: Salvador Melendez/TT

Över 48 000 personer har hittills gripits sedan El Salvadors regering utfärdade undantagstillstånd i syfte att bekämpa kriminell gäng i landet. Kritiker menar att många av de gripna är oskyldiga – och myndigheterna anklagas för grova människorättsbrott.

Saúl Sandoval visar fotografier på sin son Walter Sandovals döda kropp. På bilderna syns flera blåmärken och sår som tyder på att sonen utsattes för våld inne i ett häkte på en polisstation i början av april.

Walter Sandoval, 32, var bara en av alla som gripits sedan regeringen under den hårdföre presidenten Nayib Bukele i mars utfärdade undantagstillstånd och intensifierade kampen mot våldsbrottsligheten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga