Inrikes #60/2022

“Ingen av oss kommer ha råd att bo kvar”

– Det har aldrig hänt att ett allmännyttigt bostadsbolag höjer hyran med närmare 100 procent. Det är ovanligt att allmännyttan går så här långt, säger bostadsforskaren Dominika Polanska. Foto: Vendela Engström

Den höga inflationen i landet ställer allt på sin spets. Men inflationen är inte förklaringen bakom den hyreshöjning som hyresgästerna i ett kvarter på Södermalm i Stockholm står inför. Där planerar Familjebostäder att höja hyrorna med över 100 procent.

–  Sedan 2014 har Familjebostäder varnat om ett stambyte, vilket vi har varit införstådda med. Oron över vad som ska hända har vi haft i åtta år, men jag har aldrig läst om en såhär omfattande hyreshöjning.

Det säger Peter Roth som är ordförande i den lokala Hyresgästföreningen och bor i kvarteret Draget 1 som ligger på Södermalm i Stockholm. Där har han bott sedan 17 år tillbaka. I samband med ett informationsmöte i våras gick det allmännyttiga bostadsbolaget Familjebostäder ut med att renoveringsbehovet är så pass omfattande att hyrorna kommer att höjas med cirka 100 procent, men att vissa fastigheter i kvarteret kommer att få ett 140-procentigt hyrespåslag.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga