Utrikes #58/2022

Ökat samarbete krävs mot tjuvjakt i Afrika

Den halva snabeln på elefanten till höger är minne av en stålsnara, ett redskap vanligt bland tjuvjägare. Foto: Finn Norgren/ TT

Samarbetet mellan länderna i östra Afrika måste förbättras om den illegala jakten på vilda djur ska kunna stoppas. Det menar flera organisationer som kräver fler insatser för att skydda hotade djurarter.

Andrew McVey vid Världsnaturfonden, WWF, säger att det visserligen har gjorts vissa framsteg i kampen mot den illegala jakten i östra Afrika. Men han påpekar samtidigt att regeringarna i de flesta länder måste göra betydligt mer.

Experter uppger att många länder har börjat samarbeta för att bekämpa tjuvjakten i gemensamma naturområden – men att detta inte har lyckats stoppa att många elefanter dödas i jakten på elfenben. De påpekar att kriminella grupper fortfarande kan tjäna stora pengar på elfenben, med liten risk att åka fast.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp