Inrikes #57/2022

Arbets­miljö­verk­et: Klassa matbud som anställda

Enligt SvD överväger nu Arbetsmiljöverket att fatta beslut om Wolt och Bolt ska tvingas vidta åtgärder. Foto: Magnus Andersson /TT

Arbetsmiljöverket gör nu bedömningen att matbud på plattformsföretagen Wolt och Bolt ska räknas som anställda. Budföretagen motsätter sig bedömningen och menar att den baseras på felaktig information.

Wolt och Bolt är två plattformsföretag vars företagsidé är att leverera hem mat från restauranger via bud. Buden är i dagsläget egenanställda med f-skattsedel, vilket innebär att bolagen bland annat inte behöver ta något arbetsmiljöansvar.

Arbetsmiljöverket gör nu bedömningen att buden ska räknas som anställda. Myndigheten motiverar slutsatsen med att bolagen har så pass stor kontroll över ledningen av arbetet att de bör klassas som arbetsköpare. Det rapporterar Svenska dagbladet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp